Nyköpings kommun möter konkurrensen om arbetskraft

29 maj 2017

Genom en betydande befolkningsökning och tillväxt blir frågan om den framtida kompetensförsörjningen allt mer betydande för Nyköpings kommun.

Sveriges kommuner står inför stora utmaningar bland annat inom vård och omsorg samt i förskolan och skolan. 8 maj tog kommunstyrelsen beslut om en kompetensförsörjningsplan som anger hur Nyköpings kommun ska arbeta med kompetensförsörjning på ett strategiskt och enhetligt sätt inom hela organisationen.

-För att vi ska använda våra resurser på allra bästa sätt är det viktigt att finna gemensamma mål i arbetet med kompetensförsörjning, säger HR-chef Madeleine Lennartsson, Nyköpings kommun. När vi nu har en tydlig strategisk plan för kommunövergripande frågor inom områden som attraktiv arbetsgivare och rekrytering kan vi göra riktade aktiviteter.

- Vi följer också upp arbetet för att förbättra våra möjligheter att behålla och utveckla den kompetens vi har genom våra medarbetare samtidigt som vi hittar vägar för att nå nya medarbetare för framtiden, fortsätter hon.

Vad innebär då kompetensförsörjning?

Att arbeta strategisk med kompetensförsörjning syftar till att visa hur vi i Nyköpings kommun ska arbeta för att säkra att vi har medarbetare med rätt kompetens i dag och i framtiden. Det är avgörande för att vi ska kunna leverera god service och effektiva tjänster till våra medborgare.

Satsar på yrken där vi har extra svårt att rekrytera

Johanna Knutsson, som ansvarar för arbetet med kompetensförsörjning, berättar att HR tillsammans med de övriga divisionerna inom Nyköpings kommun har identifierat ett antal bristyrken där extra resurser krävs för att kunna rekrytera rätt kompetenser.

Besök våra digitala kanaler

Många aktiviter är planerade och för att synas mer som arbetsgivare har Nyköpings kommun  hittills genomfört en digital kampanj i anslutning till Bo i Nyköping-kampanjen, utvecklat samarbetet med LinkedIn och öppnat ett Instagramkonto som heter "Jobba i Nyköping".

- Framöver handlar det om att bredda rekryteringsingången för exempelvis studenter, utveckla en modell för ambassadörskap och ta fram en talangbank för chefer, berättar Johanna Knutsson vidare. Aktiviteter som kommer att pågå under flera år.