Nyköpings kommun arbetar med Läslyftet

28 september 2017

Läslyftet är ett projekt som Skolverket driver på uppdrag av regeringen. Syftet med projektet är att stärka elevers läs- och skrivförmågor samt att öka det kollegiala lärandet bland lärare och elever.

Projekt Läslyftet involverar alla grundskollärare, oavsett undervisningsstadie eller ämne och fokus är det kollektiva och kollegiala lärandet. Genom Skolverket har utvalda handledare fått utbildning och ökad kompetens inom språkutvecklande arbete och handledning för att driva projektet framåt. Det praktiska arbetet utgår från Skolverkets samlade moduler inom språk-, läs och skrivutveckling som finns på Skolverkets Lärportal. Genom modulerna kan lärarna applicera nya metoder och redskap till undervisning för läs- och skrivarbete.

De lärare som deltar varvar det praktiska arbetet med inläsning av vetenskapliga texter, planering av undervisning och diskussioner kring undervisningen i grupp. På så vis lär de sig av och med varandra, något som är en viktig del i arbetet med Läslyftet. Arbetet ger också tid för att gemensamt reflektera över undervisningen i helhet, vilket ger goda möjligheter till att höja kvaliteten i undervisningen.

Projektet utvärderas efter varje läsår. Den senaste utvärderingen bland deltagande lärare visar att projektet bland annat bidragit till ett ökande kollegialt lärande och nya sätt att se på elevers språkutveckling.
Projektet beräknas pågå även under läsåret 2018-2019. 

Läs mer om Läslyftet här!