Nyköpingspolitiker vinner innovationspris

8 december 2017

Nyköpingsmodellen för högstadiet fortsätter att röna uppmärksamhet. "Jag är helt tagen fortfarande", säger Veronica Andersson (S) efter att utländska tv-bolag stått i kö för att intervjua henne.

I veckan var kommunpolitikern Veronica Andersson (S) i Österrike för att ta emot en utmärkelse. Initiativet Innovation in politics uppmärksammar "modiga och kreativa politiska projekt" över hela Europa och samlade 80 finalister i Wien.

Åtta kategorier spände över ämnen som mänskliga rättigheter, livskvalitet, demokrati och ekologi. Nyköpingsmodellen, där politiker fattade beslut om att slå ihop fyra högstadieskolor till en för att främja integration och lärande på lika villkor, vann i sin kategori: civilisation.

- Priset gör mig än mer övertygad om att skolan nu jobbar på rätt sätt, säger Veronica Andersson, kommunpolitiker i Nyköping.

Nyköpings kommun slog 2014 upp dörrarna för den nya skolan Nyköpings högstadium.
- Skolmodellen skapar möten mellan elever från olika stadsdelar och med olika socioekonomisk bakgrund. Tanken om integration och lärande av varandra har samlats i begreppet "Nyköpingsmodellen". Vi såg alla att skolan inte fungerade tidigare, då är det vårt ansvar som politiker att fatta andra beslut.

Andra vinnare i Innovation of politics var bland annat en italiensk kommun som kopplar avfallsmängd till taxan för el och vatten för att stimulera bättre avfallshantering. Även ett polskt initiativ där personer med hörselnedsättning kan använda teckenspråksöversättare via videolänk för att nyttja kommunala verksamheter utan att behöva boka tolk i förväg.

- Jag har med mig en hel bok om alla de 80 projekten, det finns hur mycket tips och idéer som helst. En intressant sak var till exempel feministiskt byggande som används i Rosengård och Husby och skulle kunna appliceras i vårt arbete i Brandkärr, säger Veronica Andersson.

Bakom priset står The Innovation of Politics Institute som grundats av åtta partipolitiskt obundna österrikare. The Innovation in Politics Awards ska delas ut årligen med start 2017.