Nyköping bättre än snittet

18 december 2017

När invånarna i Nyköping får tycka till om den egna kommunen som plats att bo på är de nöjdare än genomsnittet i Sverige. Det visar årets medborgarundersökning från SCB.

Statistiska centralbyrån (SCB) ställer varje höst frågor om hur det är att leva och bo i kommuner över hela landet. I nästan alla kategorier har Nyköping höjt sig i medborgarnas ögon sedan förra undersökningen.

Helhetsbetyget Nöjd-Region-Index (NRI) hamnar i år på 63 för Nyköping (förra året 59), medan Sverigesnittet ligger på 60. Extra nöjda är Nyköpingsborna med det kommersiella utbudet (69 jämfört med Sverigesnittet 62), med kommunikationerna och fritiden och i hur hög grad de kan rekommendera Nyköping som stad att flytta till.

Nöjd-Medborgar-Index (NMI) mäts också och handlar om bemötande, tillgänglighet och synen på kommunens verksamheter. Betygsindex har höjts även här sedan förra året. 54 i Nyköping jämfört med Sverigesnittet 55, men indexet är inte säkerställt högre eller lägre än genomsnittet i landet.

Synen på idrott och kultur i kommunens regi ligger högre än snittet i landet, medan exempelvis synen på skolan, äldreomsorgen och stöd för utsatta personer är lägre i Nyköping.

Synen på förtroende, påverkan, information och kontakt med kommunen mäts i ett Nöjd-Inflytande-Index (NII). Även här blir betyget bättre jämfört med förra årets undersökning. Det ligger något lägre än snittet för landets övriga kommuner.

Sammanfattande resultat för Nyköping i medborgarundersökningen 2017:
(förra årets index inom parentes)

Nöjd-Region-Index 63 (59)

Nöjd-Medborgar-Index 54 (52)

Nöjd-Inflytande-Index 37 (35)

Sverigesnittet NRI: 60, NMI: 55, NII: 40.