Nyköping allt bättre miljökommun

28 juni 2017

Nyköping klättrar 35 placeringar i tidningen Aktuell Hållbarhets senaste miljörankning av kommuner.

- Det är bra att miljön i Nyköpings kommun blir allt bättre, säger kommunalrådet Malin Hagerström (MP). Placeringen visar att vårt arbete för en bättre miljö för invånarna ger resultat.

Nyköping hamnar på plats 37 bland landets 290 kommuner i rankningen över Sveriges bästa miljökommuner. Tidningen Aktuell Hållbarhet (f d Miljöaktuellt) har undersökt allt från vattenkvalitet och andel ekologisk mat som serveras i kommunen till miljöfordon, gång- och cykelvägar och medborgarnas nöjdhet med miljöarbetet. I undersökningen ingår också arbetet med giftfria förskolor och antalet kommunala naturreservat.

- Varje år byts frågeställningar ut så att det blir svårare att få poäng i miljöundersökningen, skriver tidningen. Det går inte att luta sig tillbaka och vara nöjd. Miljö- och hållbarhetsarbetet kräver ständiga förbättringar, nya strategier, investeringar och skärpningar av ambitioner.

Årets bästa miljökommuner blev Helsingborg, Gävle, Västerås, Lund och Uppsala. Sörmland blev nästa bästa län i undersökningen. Bland de bästa kommunerna återfinns också Katrineholm på plats 24 och Eskilstuna på plats 35.

Tidningen Aktuell Hållbarhet hoppas nu att miljöundersökningen ska användas som ett verktyg för att analysera det kommunala miljöarbetet och att de föredömen som lyfts fram ska inspirera och entusiasmera.

Hela undersökningen Sveriges bästa klimatkommun hittar du på www.aktuellhallbarhet.se