Nu släpps kossorna loss på Arnö

23 maj 2017

Onsdag 24 maj kl 14:00 är det dags för kosläpp på Arnö. I sommar bjuds de på saftigt bete längs med strandlinjen ner mot Stadsfjärden med syftet att förbättra utsikten och öka den biologiska mångfalden.

Som vi har berättat tidigare har strandlinjen nedanför äldreboendet Myntan på Arnö röjts från sly och vass för att ge bättre utsikt och för att öka den biologiska mångfalden. Nu är det dags för kossorna att sköta resten av jobbet och återskapa betade strandängar som vi har brist på i landskapet. 

-Kossorna, som är kvigor, är korsningar av bland annat Svensk röd och vit boskap. En populär mjölkkoras! De kommer att gå ute dygnet runt och bor annars på gården Sjukälla i Jönåker. Kossorna kommer att gå kvar till september om betet räcker, annars minskar vi ner besättningen, berättar Hans  Welff som är markförvaltare i Nyköpings kommun.

Se film från kosläppet

Nyköpings kommuns Facebooksida hittar du en film när kossorna springer ut på sina nya domäner. 

Ny strandpromenad

För ett år sen invigdes den nya strandpromenaden längs med Stadsfjärden och framöver kommer det också att byggas spänger mot vassen på ett par platser, så att man kan ta sig ut på en upptäcksfärd utanför promenadvägen. Den nya strandpromenaden löper längs den vackra strandlinjen och gör en avstickare ända bort till Rosenhills brygga.

Vill du vara med och se kossorna släppas loss? Kom till Arnö (strax nedanför Myntan) strax innan kl 14 onsdag 24 maj. 

Kossorna på bilden vill vara anonyma och har inget med morgondagens kosläpp att göra. Bilden är från Pixabay.