Minimeringsmästarna tävlar för att minska avfallet

22 september 2017

Den 24 september går startskottet för tävlingen Minimeringsmästarna på Nynäs slott. Hushåll i Nyköpings- och Trosa kommuner ska minska sitt avfall så mycket som möjligt under ett år.

Tävlingen och projektet ska skapa medvetenhet runt hushållens roll i att minska avfallet och därmed sin miljöpåverkan. I genomsnitt gav varje svensk upphov till 467 kg hushållsavfall 2016. Sedan 1994 har mängden hushållsavfall ökat med 34 procent.

- Det är roligt att vi i Nyköping så snabbt fick in anmälningar till att vara ambassadörer. Minimeringsmästarna har tidigare visat sig vara ett effektivt sätt att nå medvetenhet om sin egen miljöpåverkan, säger Jonas Andersson, Renhållningschef i Nyköpings kommun.

Startskott på Nynäs slott

Först ut av tävlingsmomenten är temat Textil. Söndagen den 24 september klockan 11.30 är alla, tävlingsdeltagare så väl som allmänhet, välkomna på föresläsningar som till exempel "Slow Fashion". Dagen på Nynäs kommer att bjuda på föresläsningar av Jennie Johansson, författare till boken Slow fashion och Birgit Eriksson från Textilhistoriska föreningen i Nyköping som skrivit boken Ohållbar klädkonsumtion. Teaterföreställning står på programmet och det finns aktiviteter för barn i lokalen intill. Restaurangen är också öppen.

Politiker antar utmaningen

Som en del av uppstarten deltar, under fyra veckor, landshövding Liselott Hagberg, Stefan Björnmalm Trosa kommun, Johan Eriksson, Nyköpingshem, Kent Pettersson, ordförande i Barn- och utbildningsnämnden Nyköpings kommun, i utmaningen att minska sitt hushållsavfall.

– Det är viktigt med ökad förståelse för hur resursanvändningen påverkar både miljön och hushållsekonomin. Dessutom ser jag stor förbättringspotential för min familj här, säger Kent Pettersson, ordförande för barn- och ungdomsnämnden i Nyköping.

Föreläsningar öppna för allmänheten

Under projektets gång kommer regelbundna träffar att ordnas med olika teman – textil, kemikalier, delningsekonomi, matsvinn och hållbar konsumtion. Vid varje träff ordnas föreläsningar som är öppna för allmänheten.

Projektet är ett samarbete mellan Länsstyrelsen Sörmland, Nyköping- och Trosa kommun och Nyköpings hem. Sörmlands Sparbank stödjer projektet.

Läs mer på minimeringsmastarna.se eller nykoping.se/minimeringsmastarna