Långsiktiga åtgärder på Mariebergsgården

5 juli 2017

Efter de tillsyner som gjordes på Mariebergsgårdens demensenheter 2016 är ett långsiktigt åtgärdsarbete sedan tidigare inlett och pågår. Åtgärder har även vidtagits efter en Lex Sarah på demensenheten.

I juni återrapporterade enhetschef Anna Thunberg Nyman och verksamhetschef Iris Pettersson till Vård- och omsorgsnämnden om hur arbetet med åtgärderna på Mariebergsgårdens demensenheter går.

– Åtgärderna är ett långsiktigt arbete. Det handlar om att förändra arbetssätt och förhållningssätt och sådana förändringar tar tid, säger Iris Pettersson, verksamhetschef i äldreomsorgen.

Genomförda åtgärder:

  • Lagt om schemaplanering = skapat struktur
  • Personcentrerat förhållningssätt
  • Rekryterat personal till vakanta tjänster
  • Handledning av äldreomsorgspedagoger för upprättande av genomförandeplaner och social dokumentation
  • Demensutbildning
  • Handledning av personal från Sörgården
  • Stärkt personalen i rollen att vara kontaktpersonal
  • Fyra servicebiträden är anställda = mer tid kan ägnas åt de boende

Pågående åtgärder:

  • Extra nattlag börjar i september
  • Aktivitetssamordnare finns på Mariebergsgården
  • Äldreomsorgspedagoger handleder personalen i vardagen.

Förändring av schema ger bättre arbetsmiljö

En åtgärd som har gett stor förändring är att de dagliga schemana har gjorts om till så kallade färgscheman. De beskriver tydligt vem och vad olika personer ska ha hand om under sin arbetsdag.

– Det har medfört en struktur som också gör att vi kan ha ett mer personcentrerat förhållningssätt till varje hyresgäst. Det har också gjort att vi bemannar på ett annat sätt, säger Anna Thunberg Nyman.

Utmaningar

Det finns dagligen också många utmaningar som har upptagit mycket tid och försvårat arbetet med åtgärderna. Det handlar om bemanning på olika sätt och att demensenheterna fått nya hyresgäster med svårare demens och större omvårdnadsbehov än tidigare, som kräver särskilda kunskaper om demens.

Lex Sarah

En Lex Sarah-rapport gjordes på demensenheten i april. Den handlar bland annat om fallrisk och oro hos patient, bemötande, ej tillgodosedda behov hos patienter, arbetsmiljö och brister i dokumentation.

Omedelbara åtgärder sattes då in i form av extra nattvak och en bemötandeplan. Situationen förbättrades då för samtliga som bor på enheten.

Utredningen av Lex Sarah-rapporten påvisar brister som bland annat handlar om att det saknats ordinarie enhetschef och rätt förutsättningar för personalen, vilket har påverkat arbetet på demensenheten. Den handlar också om lokalernas utformning.

- I utvecklingsarbetet på Mariebergsgården håller vi också på med att rekrytera en ny enhetschef och planerar även att tillsätta en äldreomsorgspedagog som tillsammans med enhetschef ska stödja och handleda personalen, berättar Iris Pettersson.

Åtgärder

Åtgärder har tagits fram och det handlar om att tydliggöra ansvarsfördelningen mellan chefer. Rutin för att skapa tydlighet när tf enhetschef tillsätts har tagits fram och enheten jobbar vidare med de långsiktiga åtgärderna.

– Lex Sarah är ett viktigt verktyg för att uppmärksamma de brister som finns och hur vi behöver utveckla verksamheten, säger Iris Pettersson.

Vård- och omsorgsnämnden har anmält den rapporterade händelsen till IVO (Inspektionen för vård och omsorg) och internt följs
arbetet med åtgärderna upp.