Kompiskortet – för ökad tillgänglighet

17 november 2017

Nu införs Kompiskortet med syfte att öka möjligheterna för människor som har en funktionsnedsättning att ta del av fler aktiviteter. Och föreningar och organisationer får möjlighet att vara med och göra skillnad.

Händer mot varandra

 

Kompiskortet är en möjlighet för personer som har en insats enligt LSS (Lagen om service och stöd för vissa funktionsnedsatta) att tillsammans med en kompis ta del av olika aktiviteter och arrangemang i Nyköping.

Kompiskortet innebär att personen i fråga betalar som vanligt men kompisen följer med gratis på de arrangemang och aktiviteter som är anslutna till Kompiskortet.

Ökad tillgänglighet

Den som har Kompiskortet bestämmer själv vem som följer med, det kan till exempel vara en vän, personal eller släkting.
Medföljarens uppdrag är att stötta personen med en funktionsnedsättning att delta i en aktivitet.

– Kompiskortet är ett steg på vägen mot ökad tillgänglighet i vårt samhälle. Det kan vara svårt för personer med olika funktionsvarianter att aktivt ta del av idrott, fritid och kulturutbudet. En orsak kan vara osäkerhet inför möte med nya aktiviteter, nya platser och nya människor. Därför inför vi Kompiskortet, säger Johan Wallin, fritidskoordinator i Nyköpings kommun och initiativtagare till Kompiskortet.

Kompiskortet är ett koncept som även finns i flera andra kommuner.

Ansökan

Kortet har ingen åldersgräns, det är personligt och gäller hos de aktörer som anslutit sig. För personer som har behov av två ledsagare gäller Kompiskortet för de båda. Kortet är gratis. Ansökan kan göras via webbanmälan.

Den som har en insats enligt LSS och ansöker om Kompiskortet får ett fysiskt kort hemskickat, att visa upp vid till exempel biljettköp. Mer information finns på den lättläsat webbsidan www.nykoping.se/kompis

Föreningar och organisationer ansluter med erbjudanden

Föreningar och organisationer kan anmäla intresse om att ingå i Kompiskortet och bestämmer själva vilket erbjudande de vill ha. Läs mer och anmäl en förening/organisation till Kompiskortet här

All medverkan är frivillig och sker på eget initiativ. Hittills har följande anslutit sig till Kompiskortet i Nyköpings kommun, med olika erbjudanden:

  • Nyköping Gripen Hockey
  • IFK Nyköping
  • Friluftsfrämjandet
  • Hälsomagasinet
  • Barnkulturcentrum
  • Nyköpings BIS fotboll
  • Onyx innebandy


Läs mer om vilka erbjudanden varje organisation/förening har på webbsidan för föreningar.