Kommunstyrelsen 8 maj

3 maj 2017

I förslaget till remissvar tillstyrker Nyköpings kommun att region Sörmland bildas 1 januari 2019. Förslaget går nu vidare till kommunfullmäktige för beslut.

Det beslutade kommunstyrelsen vid sitt sammanträde måndag 8 januari.

Landstinget Sörmland avser att ansöka hos regeringen om att den 1 januari bilda Region Sörmland med direktval till fullmäktige 2019.

Att bilda Region Sörmland innebär att Landstinget Sörmland tar över det regionala utvecklingsansvaret och att landstinget och Regionförbundet Sörmland går samman. Dessutom kommer Sörmlands kollektivtrafikmyndighet att ingå i Region Sörmland.

I remissvaret betonar Nyköpings kommun att det är viktigt att regionens styrning och ledning blir kvar i Nyköping.

Ansökan från landstinget ska skickas till Finansdepartementet senast 30 september 2017.

Vid sammanträdet yrkade alliansen och SD att kommunen skulle bifalla ansökan från Framtidsgymnasiet Öst om att starta gymnasieutbildningar i Nyköping. Beslutet blev dock avslag enligt förslag i kallelsen.

Vid ärendet om kompetensförsörjningsplan för Nyköpings kommun yrkade alliansen på återremiss och om de inte fick gehör för detta på avslag. Bland annat efterlyste man en ekonomisk beräkning av åtgärderna i planen. Beslutet blev enligt förslaget i kallelsen.

Alliansen ville också bifalla ett medborgarförslag om att införa nattstopp på stadsbussar i Nyköping. Beslutet blev av avslå förslaget.

Kommustyrelsen beslutade enhälligt att bifalla förslaget om att anlägga en skatespot i Jönåker.

Kommunstyrelsens dagordning, underliggande handlingar och beslut hittar du via länken till höger.