Kommunstyrelsen 12 juni

7 juni 2017

Renovering av Nyköpings högstadium, Omega och en ny ridanläggning stod på dagordningen när kommunstyrelsen sammanträdde måndag 12 juni.

Här kan du läsa om besluten renovering och modernisering av Omega samt förprojektering av en ny ridanläggning vid Flättna på Arnölandet.

Samordning av grund- och dricksvattenfrågor
Vi står inför en sommar med befarad vattenbrist på många håll i Sverige på grund av låga grundvattennivåer. I Nyköping och Oxelösund finns det inget som talar för att det skulle påverka dricksvattenförsörjningen i nuläget, men för att ha god beredskap om situationen med dricksvatten skulle ändras i framtiden föreslås kommunstyrelsen besluta att ge kommundirektören i uppdrag att utse deltagare till en kommungemensam arbetsgrupp. Denna arbetsgrupp ska hantera grund- och dricksvattenfrågor och kommer att bestå av medarbetare från både Oxelösunds och Nyköpings kommuner.

Arbetsgruppens uppdrag är att följa nuläget, skapa förutsättningar för samordnad hantering vid en vattenbristsituation och utarbeta ett förslag till en nödvattenplan.

Oxelösunds och Nyköpings gemensamma vattenverksförbund, NOVF, har meddelat de respektive kommunerna att de inte ser någon risk till vattenbrist vad avser dricksvatten i någon av kommunerna. Däremot kan bristsituation uppstå för de fastighetsägare som har egenborrad brunn.

Lampor på Hållets motionsspår
Ljuskällorna utmed Hållets motionsspår byts nu ut till LED-lampor för att minska energiförbrukningen och ta bort ljuskällor med kvicksilver. Bytet kostar 600 000 kronor men betyder minskade driftskostnader i och med att lamporna drar mindre el och håller längre.

Miljöstation i skärgården
En ny miljöstation för tömning av toalettavfall från fritidsbåtar ska anläggas i närheten av farleden väster om Kittelö, där farleden och motorbåtsleden möts. Det blir en flytande tömningsstation som kommer att skötas av hamnverksamheten. Investeringen beräknas till 450 000 kronor och den årliga driftskostnaden till 45 000 kr.

Återvinningscentral med återbruk
En ny återvinningscentral för återbruk ska projekteras på Arnö i kvarteret dit Tekniska divisionen flyttat (f d Schneiders fastighet). Allt fler besöker återvinningscentralen på Björshult som nu nått sitt kapacitetstak. Här har man också en riskabel trafiksituation då det är trångt och privatbilister blandas med yrkestrafik. Vidare finns ett behov av en mottagning för återbruk. Utredningar visar att det finns förutsättningar att anlägga en ny återvinningscentral med återbruk i fastigheten Produkten 1 där Tekniska divisionen har sin verksamhet. Kommunstyrelsen föreslås anslå 950 000 kronor till projekteringen.

Stavsjö Servicepunkt
Kiladalens utveckling AB får 75 000 kronor i bidrag till utveckling av Servicepunkt Stavsjö – Århundradets tillväxtchans. Tanken är att Stavsjö kan bli en strategisk plats i samband med byggandet av Ostlänken. Här finns planlagd outnyttjad industrimark, bensinstation, restaurang, konferenshotell med mera som kan komma till användning när Ostlänken byggs.

Yttrande över förslaget till spårlinje för Ostlänken.
Här kan du läsa om förslaget till yttrande från Nyköpings kommun.

Underliggande handlingar beslut på kommunstyrelsen hittar du via länken till höger