Kemikaliebanta din vardag!

17 november 2017

På söndag den 19 november 2017 kan alla nyköpingsbor tillsammans med projektet Minimieringsmästarna lära sig hur man kan minska skadliga kemikalier som gömmer sig i hemmet. Minimeringsmästarna är en tävling med deltagare från Trosa och Nyköping som utmanar sig själva och varandra i att minska allt sitt avfall.

- Att minska mängden kemikalier är en vinst för alla. Vi slipper tära på ändliga resurser, vi är rädda om vår hälsa och den natur vi lämnar efter oss, säger Jonas Andersson, renhållningschef i Nyköpings kommun.

Kemikalier finns överallt i vårt vardagsliv och några av dem är också skadliga. Vi kommer i kontakt med kemikalier när vi tvättar händerna med tvål, när vi sminkar oss, från plasten i våra köksredskap, när vi tvättar kläder med tvättmedel och när vi målar staket med färg. Kemikalier påverkar vår hud och kan störa hormonerna i vår kropp, men påverkar också vattenlevande organismer och naturen på kort och lång sikt.

- Vi arbetar för att minska utsläpp av kemikalier i det avloppsvattnet som kommer till reningsverken. Det finns ämnen som reningsverken inte rår på. Kan vi tillsammans minska mängden kemikalier vi använder skonar vi vår miljö och den känslig Östersjön, säger Mats Lindberg, VA-chef i Nyköpings kommun.

Gratis kemikalieföreläsning på Elverket och Världstoalettdagen

På söndag är det inte bara kemikalieträff för Minimeringsmästarna utan också Världstoalettdagen.

- En dag att uppmärksamma dels för att vi är lyckligt lottade med bra standard, men också för att vi måste tänka på att vi omedvetet spolar ner så mycket kemikalier. Till exempel så har tungmetallen Vismut ökat i avloppsvattnet. Den metallen används bland annat i en del smink, berättar Mats Lindberg.

På söndagen den 19 november inleds Minimeringsmästarnas andra tema - Kemikalier i vardagen. På föreläsningen kan nyköpingsborna lära sig mer om ämnet genom föreläsaren Sara Johansson som driver bloggen Saras Eviga. Det dukas också upp goda exempel på hur man kan städa mer miljövänligt. Välkommen till Elverket 13.00–14.00, Västra Kvarngatan 62 i Nyköping.

Minimeringsmästarna arrangeras av Länsstyrelsen, Nyköpings kommun, Trosa kommun och Nyköpingshem. Läs mer på: www.minimeringsmastarna.se