Beslut om skolmat på KS 18 dec

11 december 2017

Wifi på särskilda boenden och en ny enhet för måltidsproduktion. Det var två av ärendena som kommunstyrelsen fattade beslut om den 18 december.

Wifi på boenden

Kommunens IT-avdelning får i uppdrag att införa wifi på kommunens särskilda boenden och ska dessutom göra en utredning för de privata boendena. Den totala investeringskostnaden ligger på 4,5 miljoner kronor. Beslut fattades enligt förslag. Sofia Remnert (L) lämnade in ett särskilt yttrande gällande finansieringen av de privata boendena.

Fastigheter på Starbåten 1:2

Totalt 60 lägenheter upphandlas från SKL för att byggas på Brandholmen. Det ska bli fyra huskroppar med tre våningar vardera. KS beslutade att ge tekniska divisionen i uppdrag att genomföra markarbete, upphandla hus via SKL-kommentus och ansöka om statligt investeringsstöd.

Handlingsplan för integration

KS fattade beslut om en handlingsplan för olika insatser för att främja integration och social sammanhållning. Bland annat får chefen för räddning och säkerhet i uppdrag att skapa en grupp som ska samordna insatser och motverka tendenser till radikaliserad extremism. Språk och arbete anses grundläggande, och flera av aktiviteterna syftar till att underlätta för nyanlända att få kontakter med näringslivet i form av nätverk och praktikplatser. En tredje familjecentral planeras och en fortsatt satsning på integrationspedagoger inom förskola och skola föreslås, med en utvärdering i slutet av 2018. Martina Hallström (C) ansåg att uppdraget borde ligga under kommunchefen och inte som i förslaget under räddningschefen. Anna af Sillén (M) saknade trygghetsfrågan, särskilt vad gäller hederskultur, i handlingsplanen medan partikollegan Petter Söderblom saknade bostadsfrågan. Beslut fattades enligt framskrivet förslag.

Ansökan om DUA-pengar

Campus Nyköping får ansvaret att samordna insatser för nyanlända inom ramen för DUA-överenskommelsen, som syftar till att få unga och nyanlända i arbete. Campus ska utveckla sin samverkan med lokala företag.

Projekt marint naturreservat Örstigsnäs

KS beslutar om att ansöka om LONA-bidrag samt medfinansiering för projektet Marint naturreservat Örstigsnäs. En skötselplan ska tas fram där man bland annat planerar att restaurera Örstigs skans med röjning och bete, skapa bättre parkeringsmöjligheter och skyltning samt anlägga stigar och en snorkelled. Tanken är att bevara och utveckla området mer, eftersom områdets värde för friluftslivet har stor betydelse när Nyköping växer.

Måltidsproduktion i egen regi

KS godkände en delrapport som bygger på 14 förslag på hur måltidsverksamheten ska tas över i kommunens egen regi. Att kommunen ska ta över måltidsproduktionen beslutades i april 2016. Kommundirektören ges nu i uppdrag att forma en ny serviceenhet för måltidsproduktion, där kockar och måltidspersonal lyfts ur skolorganisationen och bildar den nya enheten. Befintliga avtal med Sodexo förlängs minst till och med februari 2019. M, C och KD yrkade avslag och tycker att det är bättre att satsa på upphandling med lokala näringslivet för att ge fler små, lokala företag möjlighet att lägga bud. Urban Granström (S) menade att det är lättare att upphandla lokala livsmedel när måltidsproduktionen i sig inte längre upphandlas. Beslut enligt förslag.

Yttrande över revisionsrapport

Kommunstyrelsen yttrar sig över den granskning av kommunens interna trygghet- och säkerhetsarbete som gjorts. Kommunen tar bland annat till sig av rekommendationen att skapa ett incidentrapporteringssystem. I dagsläget saknas ett digitalt systemstöd

Remissvar Skavsta bibana
Kommunstyrelsen beslutade ställa sig bakom förslaget till remissvar till Trafikverket om bibanan och stationen vid Skavsta. Läs mer.

Här finns en länk till underliggande handlingar och förslag till beslut i ovanstående och övriga ärenden.