Innovationer ska rädda vår mat

26 oktober 2017

Vet ni att ett äpple i en amerikansk livsmedelsbutik är i genomsnitt 18 månader gammalt och har konserverats med hjälp av gas? Mat driver planeten men världens matsystem dödar också planeten, effektivt och långsamt.

föredragshållare

Johan Jörgensen, livsmedelsexpert från internetbranschen, framförde idag sina budskap när Näringslivsenheten höll ett kunskapsseminarium för innovationsnätverket Mötesplats Sörmland på Elverket i Nyköping. Det var delvis dystra men också optimistiska tongångar. Digitaliseringens frammarsch är en möjlighet som kan betyda många positiva effekter på jorden.

Mer pengar till forskning krävs


- Vi måste hushålla med jordens resurser, komma tillrätta med matavfallet och lära oss tillaga mat på rätt sätt. Samtidigt behöver livsmedelsindustrin lägga mer pengar på forskning och utveckling. Att använda data i den industrin blir för mat vad bredband är för media, menade han.

Ett 30-tal personer från hela länet deltog i seminariet som också lyssnade till Apples affärsutvecklingsansvarige Albert Bengtsson. Seminariet behandlade även ämnet "Jämställdhet ger tillväxt" om hur jämställdhet kan leda till tillväxt.