Hur kommer vår mat att förändras?

27 mars 2017

28 – 29 mars genomfördes årets Gastronomiska samtal på Träffen i Nyköping om hur vår mat kommer att förändras i framtiden. Priser delades ut till årets Matverksfinalister.

Det är organisationen Gastronomiska samtal som i samverkan med Nyköpings kommun bjuder in till Matverk 2017.

 

Matverksfinalisterna 2017 samlade i Nyköping för Gastronomiska samtal om framtidens mat.

- Matverk i Nyköping handlar om att driva den gastronomiska utvecklingen i Sverige framåt och bidra till en större förståelse för hur centralt vårt ätande är för en hållbar och global utveckling, säger Carin Granlund Olsen, från organisationen Gastronomiska samtal & Matverk.

Samtalen kryddas med högaktuella föredrag och utdelning av priser till årets Matverksfinalister - se nedan.

Årets tema är Det goda skiftet. Anföranden och samtal handlar om några av alla de förändringar gastronomin står inför.

- Proteinskiftet om mixen mellan animaliskt och vegetabiliskt.

- Kvalitetsskiftet om att producera förutsättningar för ett gott liv istället för mängd, vikt och volym.

- Kulturskiftet om risken att bli kulturellt vilsna när vi ska välja mellan globala och lokala råvaror och tekniker som är biosfärkloka.

- Stadsskiftet om maktbalansen, relationen mellan stad och landsbygd och om naturliga system kontra teknisk utveckling.

Information om Matverk 2017 i Nyköping hittar du på www.gastronomiskasamtal.se

Dessa blev vinnare i årets Marverk: (foto: Bianca Brandon Cox)
Första pris i riksfinalen av Matverk 2017 tilldelades Slaktarens hemlighet från Ångermanland, med motiveringen:

»En nära nog komplett produkt. Väl förpackad och presenterad med en bra historia. Välkänd men ändå helt ny. Hantverk i toppklass. En smak, textur och doft som får den mest kräsne att le förnöjt. Den klassiska, väldoftande symbolen för landskapet får maka på sig lite för att ge plats åt en ny hjälte. Slaktarens hemlighet från Ångermanland/Höga kusten.»

Slaktarens hemlighet är skapad av Janne Johansson, Peter Eriksson, Linnéa Liljedahl och Måns Johansson. Förpackningen fick också ett Matverks marknadsjurys hedersdiplom.

Andra pris i riksfinalen av Matverk 2017 tilldelades Ärtburgare från Västmanland med motiveringen:

»En gott hantverk har skapat en välgjord och mycket trevlig produkt som ligger helt rätt i tiden. Knäckig yta, bra kryddning och ett innanmäte med angenäm textur. Ett välkommet tillskott på en marknad som längtar efter goda gröna alternativ. Den har stor potential att bli omtyckt av alla åldrar, Ärtburgare från Västmanland.«

Ärtburgare från Västmanland är skapad av Per Anders Roslund, Bo Masser och Didrik Eriksson.

Tredje pris i riksfinalen av Matverk tilldelades Siws krämiga Foie de Poulet från Gästrikland med motiveringen:

»Man måsta våga lita på sin råvara och låta den ta plats! Det blir så tydligt i denna resurssmarta produkt. En marginaliserad råvara som är skickligt förädlad till en produkt som kommer att finna sin självklara plats på såväl frukostbordet som i gastronomins finrum. Siw´s krämiga Foie de Poulet från Gästrikland.«

Siw´s krämiga Foie de Poulet är skapad av Siw Persson och Martin Sonefors.