Hundra nya boendeplatser för nyanlända

3 juli 2017

För att möta upp bostadsbristen för personer som fått uppehållstillstånd och blivit anvisade till Nyköpings kommun hyr kommunen från den 1 juli Emtnäs – Marsvikens kursgård - söder om Nyköping. Över hundra nya boendeplatser kommer i och med det att finnas tillgängliga.

Emtnäs har fram till nu varit ett asylboende i Migrationsverkets regi. Då antalet asylsökande minskar drar Migrationsverket tillbaka flera av sina verksamheter ute i landet.

Nyköpings kommun fick förfrågan om att hyra gården vilket ger en tillfällig lösning på bostadssituationen för gruppen nyanlända.
– Det innebär att nästan alla de familjer som har fått uppehållstillstånd och blir anvisade till Nyköpings kommun kommer att få sitt boende på Emtnäs där det finns 110 platser, säger Stefan Heinebäck, divisionschef på Social omsorg.

Inflytt till Emtnäs

Asylsökanden som i dagsläget bor på Emtnäs flyttar till annat boende i Migrationsverkets regi. De som flyttar till Emtnäs är nyanlända som har fått uppehållstillstånd och anvisas till kommunen av Migrationsverket.

Boendeformen är tillfällig, i avvaktan på permanent boende.
– Vi kommer att utrusta Emtnäs så att de som bor där kan laga egen mat, säger Anders Blom enhetschef på Kommunfastigheter.

Lotta Thunberg som driver Emtnäs kommer som tidigare att ordna med transport till och från närmaste busshållsplats måndag till torsdag och en buss som går till och från centrala Nyköping på fredagar, på särskilda tider.