Högintressanta samtal om demokratin på Forum Nyköping

14 augusti 2017

Allt fler högaktuella samhällsdebattörer har anmält sitt deltagande till samtalen under årets upplaga av Forum Nyköping den 7 – 9 september.

Då bjuds en rad angelägna samtal om populism, demokrati och det inkluderande samhället i ett öppet forum på Stora Torget i Nyköping.

Moderator är som förra året samtalsaktivisten Navid Modiri som nu har SvT:s programledare Anna Lindman vid sin sida.

I samtalen på Stora scenen deltar bland annat den prisbelönta TV-journalisten Alexa Wolf, den svensk-iranske politikern Amineh Kakabaveh, förlagschefen på Timbro Andreas Johansson Heinö, forskaren vid Institutet för framtidsstudier Bi Puranen, förre talmannen och nyköpingsbon Per Westerberg, forskaren Jenny Madestam, den danska kvinnliga imamen Sherin Khankan, journalisten och viralgranskaren Jack Werner, samhällsdebattören Nalin Pekgul, experten på hedersrelaterat våld Per Brinkemo och stadsforskaren på KTH Alexander Ståhle.

På Lilla scenen ges korta föredrag med konkret information om integration i vardagen. Hur lagom är den svenska kulturen? Vad gäller i en klankultur? Hur påverkar mina val den svenska demokratin och hur kommunicerar vi det outtalade? Hur undviker jag att trampa i klaveret när jag befinner mig i en ovan situation? Medverkar gör Aygül Kabaca, Nalin Pekgul, Bi Puranen, Oscar Pripp, Maria Nystedt med flera.

Sveriges radios utrikeskorrespondenters turné Förstå världen gör ett stopp i Nyköping och blir upptakten till Forum Nyköping.

Funderar du över Sverige idag och imorgon? Ta tillfället i akt att ställa dina frågor och funderingar och bidra till att göra samtalen än bredare. För båda scenerna gäller att du kan delta i samtalen via en mobilapp. Alla är välkomna och det krävs varken föranmälan eller entréavgift för att kunna ta del av Forum Nyköping 2017.

Temaområden som tas upp under Forum 2017 i Nyköping 7 – 9 september:
Det inkluderande samhällets grundstenar
Vad krävs av oss som medborgare och av vårt demokratiska system för att behålla ett inkluderande samhälle? Vilka kompromisser behövs?

Det nya medielandskapets påverkan på bilden av samtiden.
Vad händer med vår förmåga att tolka omvärlden när den ”tredje statsmakten” tappar mark? Vad betyder framväxten av sociala medier för tilliten till det demokratiska samhället?

Kulturen som informell struktur
När vi litar till sedvänjor och traditioner – vem får då bestämma?

Samhällsbyggnad som inkluderar
Kan det sätt som vi planerar och bygger våra tätorter och städer bidra till att stärka demokratin?

Information om Forum 2017 hittar du på
www.nykoping.se/forum eller på
Facebook/forum Nyköping