Väderbrunn och Bryngelstorpsskolan på kommunstyrelsen

16 maj 2017

Försäljning av Väderbrunn och ombyggnad av Bryngelstorpsskolan var uppe på kommunstyrelsens sammanträde 22 maj.

Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige ska ta beslut om att sälja den västra delen av Väderbrunn samt hela gårdsmiljön för 23,5 miljoner, ett pris som ligger helt i linje med marknadsvärdet.

Nyköpings kommun köpte gården för några år sedan för att eventuellt använda marken i samband med framtida infrastruktursatsningar och att Skavstas verksamhetsområden börjar utvecklas.

Med den föreslagna försäljningen behåller kommunen de delar av fastigheten som har ett strategiskt värde för framtida tillväxt i Nyköping. Samtidigt slipper kommunen att binda kapital i mark som som är värdefull jordbruksmark och därför bör fortsätta att brukas.

Gårdsmiljön behålls intakt och köparen kommer att bedriva jordbruk som idag.

Hela fastigheten är värd runt 57 miljoner och den mark som Nyköpings kommun behåller, inklusive skogen, värderas till 33.8 miljoner.

Nyköpings kommun köpte hela fastigheten som bestod av gårdsbyggnader och mark för 54 miljoner.

Fastigheten säljs i befintligt skick under förutsättning att kommunfullmäktige fattar detta beslut. Köparen får tillträde till fastigheten i mars 2018.

Trafikbeställning
I Trafikbeställningen som görs av Nyköpings kommun till Kollektivtrafikmyndigheten inför 2018 finns flera delar med som rör både buss- och tågtrafik. Bland annat ska turtätheten med 15-minuterstrafik på linje 3 förlängas så den pågår till kl ca 18.15 nästa år. 

I Tessinområdet blir det ett antal busslinjer som får ny hållplats på Lennings väg istället för att åka in vid skolan när den nya gång- och cykelpassagen vid Alpha är färdig. Linje 515 till Skavsta justeras så att den i möjligaste mån passar Norrköpingståget och tågbussen från Södertälje som idag ankommer Nyköping innan kl 09.00 ska ersättas med tåg hela vägen.

Kollektivtrafikmyndigheten får i uppdrag att tillsammans med kommunen arbeta löpande med effektivisering och utveckling av stads- och tätortstrafiken och även ta fram olika produkter, till exempel bör ett förslag på gruppbiljett för i första hand resor med barngrupper arbetas fram.
Vid mötet lämnade alliansens ledamöter ett särskilt yttrande om trafikbeställningen.

Fler bostäder byggs i Förrådet
Det är Nyköpingshem som under 2017-2018 fortsätter att bygga hyresrätter inom området Förrådet. Kvarteret heter Ladugården och hittas söder om kvarteret Stian, där nya hyresgäster flyttade in under 2015. Planering är också igång för att bygga bostäder och kontor i övriga kvarter i området.

Utöver att bygga bostäder har Domänvägen byggts om för att skapa en bättre och säkrare trafiksituation. Ett gåfartsområde med ny stensättning har skapats på vägens östra del.

Flera nya lokalgator och en ny cirkulationsplan vid Lennings väg ska också anläggas i samband med den fortsatta exploateringen inom området, men enligt en senare tidplan. Förberedelser är nu igång för att kunna starta bostadsbyggandet. Läs mer om projektet: http://nykoping.se/Bo-bygga-och-miljo/Stadsplanering-och-byggprojekt/pagaende-byggprojekt/Forradet/

Vid mötet reserverade sig M, C och KD mot beslutet om tillbyggnad och energiomställning av Bryngelstorpsskolan samt förstudie för byggnation av ny skola och förskola i Oppeby.

Underliggande handlingar och beslut hittar du via länken till höger.