Forum Nyköping fortsätter samtalet om demokratins utmaningar

13 juni 2017

7 – 9 september följer Forum Nyköping upp förra årets tema om integration och social sammanhållning med samtal om demokratins utmaningar när samhället grundstenar kommer i rullning.

Centrala frågor är hur bilden av samtiden påverkas av sociala medier när ”den tredje statsmakten tappar mark” och hur vi tar med nya sedvänjor och traditioner när vi planerar och bygger våra tätorter för att skapa ett inkluderande samhälle som stärker demokratin.

Aktuella samhällsdebattörer, journalister, samhällsutvecklare, forskare och opinionsbildare kommer till Stora Torget för att i ett öppet forum diskutera dessa viktiga framtidsfrågor.

Moderator är som under förra årets Forum samtalsaktivisten Navid Modiri som nu har SVT:s programledare Anna Lindman vid sin sida. Alla är välkomna till det stora publiktältet där talarna avlöser varandra för att värna om ett öppet och demokratiskt samhälle där samtalet står i centrum.

Forum Nyköping 2017 inleds på torsdagskvällen med att några av Sveriges Radios utrikeskorrespondenter berättar om sin nyhetsrapportering från hela världen och svarar på publikens frågor.

Efter fredagens invigning av arrangörerna Urban Granström, kommunstyrelsens ordförande i Nyköpings kommun och landshövding Liselott Hagberg, Länsstyrelsen i Sörmland, tar Bi Puranen, forskare vid Institutet för framtidsstudier upp populismens effekter för demokratin. Samhällsdebattören Nalin Pekgul, riksdagens förre talmann och nyköpingsbon Per Westerberg, förlagschefen på Timbro Andreas Johansson Heinö och den svensk-iranske politikern Amineh Kakabaveh (V) samtalar därefter om det inkluderande samhällets grundstenar.

Andra talare som ger sin syn på allt från det nya medielandskapet och vem som bestämmer när vi litar till andra sedvänjor till hur vi kan bygga våra tätorter mer inkluderande är Viralgranskaren Jack Werner, SN:s chef för ledarredaktionen Olof Jonmyren, stadsforskaren på KTH Alexander Ståhle, Jonas Nystedt som fått regeringens uppdrag att bygga upp Delegationen mot segregation och Shirin Khankan, grundare av Nordens första moské med enbart kvinnliga imamer.

Nytt för i år är korta föredrag på en sidoscen där många namnkunniga talare pratar om allt från den livslånga relationen mellan staten och individen till hur man möter och bemöter det okända.

Fredagen avslutas med Kulturkrockkudden - Den omvända sällskapsresan - då Alexa Wolf visar de bästa, roligaste och mest tankeväckande kulturkrockshistorierna.

Forum Nyköping avslutas med utdelning av Nyköpings kommuns integrationspris 2017.

Temaområden som tas upp under Forum 2017 i Nyköping 7 – 9 september:

Det inkluderande samhällets grundstenar:
Vad krävs av oss som medborgare och av vårt demokratiska system för att behålla ett inkluderande samhälle? Och rentav göra det mer välkomnande? Vilka kompromisser behövs?

Det nya medielandskapets påverkan på bilden av samtiden:
Vad händer med vår förmåga att tolka omvärlden när den ”tredje statsmakten” tappar mark? Vad betyder framväxten av sociala medier för tilliten till det demokratiska samhället?

Kulturen som informell struktur:
När vi litar till sedvänjor och traditioner – vem får då bestämma?

Samhällsbyggnad som inkluderar:
Kan det sätt som vi planerar och bygger våra tätorter och städer bidra till att stärka demokratin? Vilka kompromisser krävs?

Information om Forum Nyköping 2017  hittar du på www.nykoping.se/forum