Första proverna på Tessin är normala

15 december 2017

Under hösten har rapporter kommit om att några elever och personal upplevt besvär i vissa lokaler på Tessinskolan.  Därför påbörjades för cirka två veckor sedan en stor provtagning och nu har svar kommit på några av proverna. Svaret på materialproverna beräknas komma i mitten av nästa vecka. 

Vilka prover har gjorts?

Luftprover, riktade luftprover, fuktmätningar och materialprover har gjorts i de lokaler där elever och lärare upplevt besvär. Prover har även tagits i andra salar som en referens. Proverna är utförda under normala förhållanden, det vill säga att ventilationen har varit i gång precis som under lektionstid. 

Resultat och analys av prover

Genomgående kan sägas att luft- och fuktproverna visar på normala värden. Vi kan nu utesluta eventuell förtvålning av golvmattor, då detta hade synts i luftproverna. (Förtvålning innebär att mattlimmet löses upp och förångas till inomhusluften).

Utöver dessa prover har 22 materialprover tagits på flera ställen i Tessins lokaler. Materialproverna mäter eventuell svamppåväxt och bakterier i golven. Svaren på materialproverna beräknas komma nästa vecka.

Vad händer nu? 

I och med att svaren på materialproverna beräknas komma nästa vecka kan vi först då få en komplett analys och lägesstatus på skolan. 

Vi vet i det här läget inte vad de upplevda besvären beror på. Vår ambition, oavsett hur vi åtgärdar detta, är att elever och personal ska påverkas så lite som möjligt. Målet för oss är en bra och välfungerande miljö där elever och lärare kan vistas dagligen.

Vi återkommer när vi fått svaren på materialproverna. 

På grund av julledighet så kommer den vidare informationen till elever och vårdnadshavare att gå via Nyköpings högstadiums webbsida respektive Nyköpings gymnasiums webbsida.