Förslag på ny kommunal fritidsgård

15 juni 2017

Idag finns nio fritidsgårdar i Nyköpings kommun, de drivs av föreningar som får bidrag från kommunen. Kultur- och fritidsnämnden har nu beslutat att utbudet för ungdomar på sikt ska kompletteras med en kommunal fritidsgård.

Ett förslag till organisation för den planerade kommunala fritidsgården ska presenteras för Kultur- och fritidsnämnden våren 2018. Förslaget ska innefatta lokal, bemanning, öppettider med mera.

- Vi ser behov av ytterligare en fritidsgård med plats för kreativitet och gemenskap. Det finns många bra exempel på kommunala fritidsgårdar runt om i Sverige som vi kan lära oss av säger Carina Wallin, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, som nu ger uppdraget till tjänstemännen att återkomma till nämnden med förslag till beslut.

Erfarenhetsutbyte med de frivilliga aktörerna

Idag finns nio fritidsgårdar på olika platser i kommunen. De drivs av föreningar som får bidrag från kommunen: Ung kraft, RFSL, NBIS, Verdandi, Somaliska föreningen, Arnögruppen, Hargs BK, Nävekvarns GOIF och Jönåkers IF.

- Mycket fint arbete görs men betydelsen av fritidsgårdar är stor och kanske kan mer göras. En kommunal fritidsgård ska kunna stärka upp genom samordning och erfarenhetsbyte med de frivilliga aktörerna. Det kan handla om utbildning för personal, gemensamma aktiviteter och liknande, säger Carina Wallin.

Tydligare fokus på fritidsgårdsverksamhet

Carina Wallin vill se ett helhetsgrepp för ungdomar där ett tydligare fokus på fritidsgårdsverksamhet ingår som en viktig del.

- En ambition vi har är att också öka resurserna till Brandkärr. Vi vill skapa fler möjligheter till fritidsaktivitet för ungdomar där, där fler inkluderas. Förslaget till kommunal fritidsgård och förstärkt samarbete med frivilliga aktörer ska också beröra resurser till Brandkärr, säger Carina Wallin.

Kontakt för frågor:

Carina Wallin
Ordförande Kultur- och fritidsnämnden
Nyköpings kommun
Tfn 0155-24 89 83
carina.wallin@nykoping.se