Företagarna betygsätter Nyköpings företagsklimat

26 september 2017

Nyköping hamnar på betyget 3,2 i Svenskt näringslivs årliga enkät bland företagen och rankas på plats 130 bland Sveriges 290 kommuner.

Nyköping backar sju placeringar jämfört med året innan. Bäst betyg får Nyköping när det gäller tele- och IT-nät, vägnät, tåg och flyg samt skolans attityder. Sämsta betyget får kommunpolitikers- tjänstemäns- och medias attityder samt konkurrens från kommunen.

Näringslivschef Maria Karlsson ser resultatet som en vägvisare för vad man ska jobba med för att förbättra företagsklimatet i Nyköping.

- Företagarna efterlyser bättre dialog, förändringar inom upphandling och hjälp med att hitta medarbetare med rätt kompetens, berättar Maria Karlsson. Just inom dessa områden är vi på gång med en rad aktiviteter.

Den nya näringslivsstrategin är ett exempel på där företagarna är med hela vägen från idé och planering till beslut om en gemensam strategi för det framtida näringslivsarbetet.

- Vårt arbete med kluster inom branscher som IT, bygg, lantbruk- och hästnäring, handel och besöksnäring är också ett bra exempel på där vi arbetar tillsammans med näringslivet för att skapa bättre förutsättningar för företagen i Nyköping, fortsätter Maria Karlsson. Campus Nyköping företag och workshopen på Forum Nyköping är aktiviteter som fokuserar på kompetensförsörjning bland annat med hjälp av nya invånare.

Dukat bord, Gränslös frukost och En väg in är andra aktiviteter som ska förenkla kontakterna med kommunen för Nyköpings företagare.

Nyköpings Nöjd-kund-index (NKI) ligger över riksgenomsnittet och aktuella mätningar visar att Nyköping får allt bättre betyg bland företagen som haft direktkontakt med kommunen.

Det sammanfattande omdömet om företagsklimatet i kommunen ligger på 3,2. Över 3,0 räknas som godtagbart och över 4,0 som bra.

Frågor om Nyköpings ranking i Svenskt Näringslivs enkät kontakta
Maria Karlsson, 073 – 426 88 42.

Länk till Svenskt Näringslivs ranking.