"Båttoa" finns nu i Nyköpings skärgård

30 augusti 2017

Nu är den nya tömningsstationen för fritidsbåtar på plats i Nyköpings skärgård. I dag, den 30 augusti invigdes den formellt av Bygg- och tekniknämndens ordförande Carl-Åke Andersson (S). 

Latrintömningen, eller ”båttoan”, har varit efterfrågad länge och nu är den i bruk vid Kittelö, Nyköping.

– Äntligen! sa Carl-Åke Andersson när han invigningstalade på själva tömningsstationen. Arbetet med att hitta en passande plats har pågått länge och han var nu väldigt glad över att det äntligen står färdigt.

Carl-Åke Andersson passade även på att tacka markägaren för att de fått tillstånd att placera tömningsstationen vid Kittelö.

Här invigs båttoan. På bild Carl-Åke Andersson och Per Stanser

Carl-Åke Andersson, ordförande BTN och Per Stanser, hamnverksamheten. 

Det var den 12 juni i år som Tekniska divisionen fick i uppdrag av Kommunstyrelsen att anlägga en miljöstation för tömning av toalettavfall i skärgården på lämplig plats.

För lite mer än två år sedan blev det förbjudet att släppa ut toalettavfall från fritidsbåtar i hav, sjö och inre vattendrag. Sedan tidigare finns två anläggningar i kommunen, i Nyköpings och Nävekvarns gästhamnar. Behovet har dock visat sig vara större än så, en tredje tömningsstation behövdes utmed Sörmlandskusten mellan Nyköpings hamn och Trosa.  Och så blev det, nämligen vid farleden väster om Kittelö.

– Det som är bra med just den här platsen är att här möts farleden och motorbåtsleden, vilket gör området vältrafikerat och miljöstationen blir lättillgänglig för båtägare, säger Jenny Dahlgren, miljö- och kvalitetssamordnare på Tekniska divisionen i Nyköpings kommun.

Med den nya båten Gorm till hjälp kan medarbetarna i hamnverksamheten i Nyköpings kommun själva sköta tillsyn och tömning av den flytande stationen. Den rymmer 10 kubik, alltså 10 000 liter. Hur mycket en enskild fritidsbåt tömmer åt gången varierar men det ligger i genomsnitt på 45 liter per tömning.

Investeringen kostade 450 000 kronor men det är gratis att använda tömningsstationen.