Åtgärder pågår på Mariebergsgården

28 april 2017

Det pågår arbete med flera åtgärder på äldre- och demensboendet Mariebergsgården, utefter brister som Vård- och omsorgsnämndens tillsyner visade under 2016. MAS (medicinskt ansvarig sjuksköterska) har nu skrivit en rapport enligt Lex Sarah som rör ett annat ärende på Mariebergsgården,  en utredning pågår och omedelbara åtgärder har vidtagits.

Tillsynerna på Mariebergsgården under 2016 visade på brister som bland annat handlade om låg bemanning, utarbetad personal, bristande genomförandeplaner och social dokumentation och avsaknad av aktiviteter.

Verksamhetschef och enhetschef tog fram en handlingsplan med åtgärder,  bland annat:

  • Äldreomsorgpedagoger utbildar, handleder och jobbar tillsammans med personalen när det gäller genomförandeplaner och social dokumentation
  • Utbildning i palliativ vård har genomförts
  • Aktivitetssamordnare jobbar med att utöka och bredda aktiviteter för alla som bor på kommunens äldre- och demensboenden
  • Utveckling av arbetssätt, förhållningssätt, struktur och rutiner
  • Bemanna efter brukarens behov
  • Utbildning inom demens pågår för medarbetare

Rapport enligt Lex Sarah

Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) har nu skrivit en rapport enligt Lex Sarah som rör ett annat ärende på Mariebergsgården. Rapporten handlar bland annat om fallrisk och oro hos patient, bemötande, ej tillgodosedda behov hos patienter, arbetsmiljö och brister i dokumentation.

En utredning pågår och några omedelbara åtgärder har vidtagits:

  • Bemötandeplan har tagits fram tillsammans med demenssjuksköterska, i BPSD – ett kartläggningssystem
  • Extra nattvak har satts in

- Vi ser allvarligt på rapporten och Lex Sarah är ett viktigt verktyg för att uppmärksamma de åtgärder och utvecklingar vi behöver göra i verksamheten. Vi jobbar med de åtgärder som pågår sedan tidigare och har i detta ärende satt in akuta åtgärder. Vi avvaktar den utredning som pågår av den här Lex Sarah:n. Därefter kommer vi att vidta ytterligare åtgärder som utredningen landar i, säger Stefan Heinebäck som är divisionschef på Social omsorg.

- Vi har också en stor utmaning i att rekrytera personal till äldreomsorgen, undersköterska är ett bristyrke, säger Iris Petterson som är verksamhetschef för äldreomsorgen i Nyköpings kommun.


Återrapport

I juni ska division Social omsorg återrapportera till Vård- och omsorgsnämnden om hur åtgärdsarbetet på Mariebergsgården fortskrider och vilka effekter det har fått.