Årets innovatör i Besöksnäringen utsedd!

28 september 2017

På Besöksnäringsforumet idag i gamla Tingshuset samlades ett 70-tal deltagare, alla aktiva i Nyköpings turistnäring på olika sätt. Spännande diskussioner fördes om hur Nyköping ska vässa sig inför framtiden. Även pris till Årets Innovatör delades ut - det blev en nykomling och uppstickare!

Motivering till 2017 års pris för mest innovativa besöksnäringsföretagare i Nyköping

 

”Årets vinnare av Besöksnäringens innovationspris har storartade visioner som innefattar både en insiktsfull och kunskapsdriven botten i kombination med en attraktiv paketering som lockar både svenska och utländska gäster.

De första stegen mot visionen är redan tagna och juryn tror på förmågan att skapa denna unika mötesplats där det finns utrymme för både utveckling och rekreation. Upphovsmännen siktar högt och är mer omtalade utanför Sveriges gränser än i det egna närområdet. Här blandas uråldrig kunskap, ny teknik, forskning och nyfikna människor. 

Målsättningen är att etablera verksamheten som ett framträdande inspirations- och lärcenter för företag och allmänheten inom odling, energi och hållbarhetsfrågor. Förutom att bidra till en mer hållbar livsstil och livsmedelsproduktion vill dessa företagare skapa nya nätverk och samverkansformer. Detta leder till ökad lönsamhet hos småföretag och fler arbetstillfällen på landsbygden”.

Vinnare och mycket goda ambassadörer för Nyköpings

besöksnäring är: Ekoladan!

Ekoladan drivs av Carl och Julia på en ekologisk gård vid Hallbosjöns vackra Natura-2000 område. Paret har sedan i somras haft hotellrum på gården med bra beläggning men har ytterligare planer. De kallar sin lada med hotellboende ”Ekoladan”. De vill utveckla verksamheten med gårdsrestaurang, egen förädling, gårdsbutik samt boendemöjligheter med konferens- och kursverksamhet.

Lindeborgs gård Ekoladan

Ekoladan på Lindeborgs gård Foto Jenna Peffley

Paret har renoverat gården med ett miljötänk in i minsta detalj. Gården är helt plastfri och renoveringen har gjorts i skandinavisk stil och med miljövänliga material. En av Carl och Julias förhoppningar är att besökare som kommer och bor hos dem ska inspireras till att förändra och förnya sina egna hem eller företag i en mer hållbar inriktning.

Många möjligheter för Nyköping att utvecklas

På Nyköpings Besöksnäringsforum togs många ämnen upp som visade på Nyköpings möjligheter. Till exempel att Nyköping har en spännande historia som man kan berätta på många olika vis. Detta är redan igång i form av historiska teatervandringar och barnvisningar på slottet som har varit mycket populära sommartid.

Möjligheterna är även stora att sälja Nyköping som mötesplats, för konferenser och grupper. Ett samarbete mellan sex hotell och föreningen Nysam har inletts efter sommaren med fokus på att få fler möten till kommunen. Med en väg in, det vll säga en person som svarar på frågor och som lotsar vidare samt en säljare, tror de att arbetet kan bli mer gynnsamt för alla. Även samlingssidan på Nyköpingsguiden "Mötesplats Nyköping" är en del i arbetet som ska presentera Nyköping som en attraktiv mötesplats.

Besöksnäring för tredje året

Det var för tredje året i rad som Besöksnäringsforum arrangerades av Nyköpings kommun. Syftet är att samla intresserade och verksamma inom branchen, inspirera och berätta vad som är på gång i Nyköping. 

-Kommande nyheter redan i höst är bland annat "Outdoor weekends", uppevelser i naturen och på landsbygden, berättar Erik Lindhe, destinationsutvecklare. Sen väntar vi på besked om medel från jordbruksverket till ett matprojekt. Vi vill starta matresor till Sörmland och Nyköping och just nu har vi ett koncept som vi kallar "Stockholms vilda skafferi" som vi vill starta upp. 13 matproducenter och företag är intresserade och står i startgroparna, berättar Erik Lindhe.