Ändrat arvode för gode män till ensamkommande

28 augusti 2017

Migrationsverket sänker sina ersättningsnivåer till kommuner som tar emot ensamkommande barn. Det berör gode män till ensamkommande och ett förslag om förändrad ersättning tas upp på Överförmyndarnämndens sammanträde 4 september.

Den 1 juli, 2017 införde Migrationsverket de nya reglerna för ersättning till kommuner som tar emot ensamkommande barn.

Tidigare stod Migrationsverket för alla kostnader relaterade till ensamkommande barn. Det nya är att kommunerna nu tar merparten av kostnaderna.

- Vi vill hjälpa de barn som är här och fördela kommunens egna pengar så att de räcker till så mycket som möjligt. Till följd av det har vi nu arbetat fram ett förslag om förändrad ersättning för gode män till ensamkommande. Personer som gör en stor och värdefull insats idag. Jag hoppas på förståelse hos de gode männen och att vi får ha dem kvar på sina uppdrag, säger Leif Karlsson, ordförande i Överförmyndarnämnden.

Fast månadsarvode på förslag

Överförmyndarnämndens förslag om förändrad ersättning för gode män till ensamkommande innebär ett fast månadsarvode istället för arvode baserat på faktiska kostnader. Det fasta arvodet ska vara baserat på schablonuträkningar. För vissa gode män blir det ett högre arvode men för de flesta innebär förslaget ett sänkt arvode.

Migrationsverkets nya regler innebär:

  • Istället för ersättning för faktiska kostnader får kommunerna en engångssumma på 52 000 kronor per ensamkommande barn som söker asyl från 1 juli 2017 och framåt. Summan ska sedan fördelas mellan Socialnämnd och Överförmyndarnämnd och således täcka såväl boende som hjälp från god man.
  • Kommunerna får ingen ersättning längre för barnen som kommit innan 1 juli 2017. Det är upp till kommunerna själva att stå för boendekostnader och gode män för dessa barn.
  • Förslaget om ersättning tas upp på Överförmyndarnämndens sammanträde 4 september. Går förslaget igenom ändras ersättningen från och med 1 januari 2018.

Frågor & svar

  1. Hur fungerar arvodet för gode män till ensamkommande? Idag är arvodet beräknat per arbetad timme. De gode männen redovisar sina timmar till Överförmyndarkontoret som betalar ut arvodet månadsvis eller kvartalsvis beroende på hur den gode mannen vill ha det. Förslaget innebär att det istället ska bli en fast månadsersättning, baserad på schablonuträkningar. Utbetalningen ska ske som tidigare månadsvis eller kvartalsvis.
  2. Vad innebär förändringen i pengar – ge ett exempel på vad det kan innebära för en enskild god man? En god man kan ha haft ett genomsnittligt arvode på 2 300 kr/månad. Om förslaget går igenom blir ersättningen istället 1 500 kr/månad från och med 1 januari, 2018. Det innebär i det här exemplet en minskning med 800 kr/månad. Samtliga kostnader i uträkningen är exklusive tolkkostnader och kostnader för milersättning. Tolkkostnader är aldrig en kostnad som den gode mannen ligger ute med. Milersättning kommer även i fortsättningen att betalas ut till den gode mannen.
  3. Hur vet jag om jag får mer eller mindre i arvode efter förändringen? Vissa gode män träffar barnet väldigt mycket, skriver upp många timmar och får ersättning för det idag. Andra gode män träffar barnet mer sällan, eller skriver inte upp tiden. För de senare kommer arvodet troligtvis att höjas med schablonuträkningen medan för de gode män som ägnar mycket tid till sitt uppdrag kommer arvodet att bli lägre.
  4. Hur gör andra kommuner? Migrationsverkets regler innebär att alla kommuner som tar emot ensamkommande barn nu ser över sina kostnader. Flera har redan infört schablonersättningar. En fördel med det är att den gode mannen slipper en del administration, de behöver inte redovisa timmar exempelvis. Däremot kommer de att få redovisa vad de gör i sitt uppdrag.