280 hemlösa i Nyköping

1 december 2017

I Nyköping är 280 personer hemlösa enligt Socialstyrelsens kartläggning av hemlösheten i alla landets kommuner som presenterades 30 november. Det är en ökning jämfört med 2016 då 228 personer var hemlösa enligt kommunens egen statistik.

Det fanns 280 hemlösa i Nyköpings kommun under Socialstyrelsens testvecka (vecka 14 i april). Ökningen finns bland gruppen akut hemlösa och de som finns på institutioner som kriminalvårdsanstalt eller behandlingshem och saknar bostad inför utskrivningen.

- Det här är inte acceptabelt. Ingen ska behöva leva utan ett hem. Socialstyrelsens rapport bekräftar det vi redan vet och arbetar med. Vi var beredda på en ökning eftersom den nya anvisningslagen trätt i kraft och vi tar emot nyanlända. Trots snabbt bostadsbyggande och utökade sociala insatser har vi inte hunnit ända fram. Den här frågan har en stor prioritet inom politiken, säger Marjo Gustafsson ordförande i Socialnämnden.

År 2017 anvisades 115 nyanlända personer till Nyköpings kommun, siffran för 2018 är 73 personer. För flera av dem saknas permanenta bostadslösningar och de bor tillfälligt på vandrarhem eller hotell.

- Vi bygger i snabb takt. Kommunen bygger 20 bostäder på Ängstugevägen, byggstart var nu i veckan. Ytterligare 60 bostäder på Brandholmen byggs i ett senare skede. Även en gruppbostad ska byggas. Räknar vi in privata aktörer blir cirka 300 bostäder klara 2017 och 400 nästa år, säger Urban Granström, kommunstyrelsens ordförande.

Vad gör kommunens ytterligare för att motverka hemlöshet?

  • Missbruksvården utökas med fler boendeformer, det nyaste är akut- och utredningsboendet Röda villan som öppnar inom kort. Här kommer personer med missbruk att få en stabil boendesituation och stöd att börja arbetet mot ett drogfritt liv.
  • Kommunens socialtjänst når och stöttar allt fler via förebyggande arbete som skuldsanering, och vräkningsprevention. Via kontakter med hyresvärdar får socialtjänsten snabbt information om hyresskulder och går in med stöd för att undvika vräkning.
  • Tillsammans med Svenska kyrkan, Stadsmissionen och andra frivilligorganisationer pågår arbetet för att kunna öppna ett härbärge. En arbetsgrupp är bildad och lokal söks just nu.

Statistiken i Socialstyrelsens kartläggning är ännu av det mer övergripande slaget. Grupperna boende på kvinnojour, vandrarhem eller som sover ute räknas alla som "akut hemlösa". Mer detaljerad statistik finns i rapporten och Nyköpings kommun har beställt ut den för att kunna fortsätta analysera resultatet.

Kontakt för frågor:

Urban Granström
Kommunstyrelsens ordförande
Nyköpings kommun
Tfn 0155-24 83 50

Marjo Gustafsson
Ordförande i Socialnämnden
Nyköpings kommun
Tfn 0155-24 83 04