Viktiga lärdomar från chefer som slutar

26 augusti 2016

Just nu är det en stor rörlighet i kommunen med chefer som slutar eller hittar andra jobb inom vår organisation. Orsakerna till varför man slutar och även synpunkter om förbättringar tas upp i de avslutningssamtal som chefer som slutar har med Human Resources (HR).

De chefer som slutat under 2016 finns på olika chefsnivåer, från divisionsnivå till enhetschefer. Sedan hösten 2014 gör HR intervjuer med chefer som slutar och hittills har 47 intervjuer gjorts. Processen är strukturerad och de sammanställda svaren ger insikter i hur vi kan bli bättre som arbetsgivare. Resultatet av analyserna rapporteras till både kommunstyrelsen och ledningen.

- Vi lägger nu samman resultaten av de avslutningssamtal som genomförts under våren. När det gäller lärdomar om förbättringsområden måste vi vara lyhörda. Jag och ledningen följer utvecklingen, det här är en stor fråga för oss. Till exempel måste vi inom Division Social omsorg se över ledningsorganisationen i syfte att arbeta bort för stora ansvarsområden, säger kommundirektör Erik Carlgren.

Tendenser i orsaker till avslut och förbättringsområden

Analyserna av samtalen visar att orsakerna till avslut varierar. Arbetsmarknaden är gynnsam, våra erfarna chefer är eftertraktade och vissa blir handplockade till nya jobb. Andra har jobbat länge i kommunen och vill prova något annat, eller har pendlat till Nyköping och nu hittat jobb där de själva bor.

Andra orsaker hänger mer ihop med förbättringsbehov i vår egen organisation. Vissa chefer slutar på grund av att de upplever personalgrupper eller ansvarsområden som för stora. Det kan också handla om att de upplever brister i ledarskapet och känt sig begränsade i sitt eget mandat.

Många chefer kan tänka sig att komma tillbaka

Resultatet av chefsintervjuerna visar också glädjeämnen. Till exempel är det många chefer som kan tänka sig att komma tillbaka till Nyköpings kommun.

- Vi är inne i ett förändringsskede när kommunen växer. Det kräver ett gott ledarskap. Det är därför viktigt att vi drar lärdom av hur chefer som slutar upplevt oss som arbetsgivare. Vi vill vara en attraktiv arbetsgivare för både medarbetare och chefer, säger HR-chef Madeleine Lennartsson.

Stöd till chefer

Stöd i form av coachning för chefer har funnits sedan hösten 2015 men ökas nu. Sedan 2008 finns en introduktionsutbildning för alla nya chefer i kommunen och samtliga chefer utbildas i Klart Ledarskap. Syftet med Klart Ledarskap är att stärka förmågan till dialog och goda relationer på våra arbetsplatser.