Vatten, fågelliv och arkeologi - dags för "Vid vår å vi gå"

8 juni 2016

Sedan starten 2010 har över 2000 barn och 170 lärare deltagit i arrangemanget "Vid vår å vi gå". I år står bland annat vatten, geochaing, säkerhet, fågelliv och arkeologi på schemat.

Det är elever och lärare från 12 klasser på grundskolorna Västra skolan, Östra skolan, Bergshammars skolan, Brandkärrsskolan, Buskhyttans skola, Herrhagsskolan och Vittra Kungshagen som deltar i årets upplaga av "Vid vår å vi gå". Arrangemanget sker årligen i juni sedan 2010.

Promenad och lärande

I duggregn har eleverna idag (8 juni) promenerat längs med ån och fått ta del av en rad lärorika aktiviteter. Vattnet stod som alltid  i fokus och syftet är att visa på naturens stora roll i samhället och att det är viktigt att värna om dess framtid.

Årets aktiviteter

Eleverna har testat vattenrikessnurran som kommunekologen visade med stort engagemang. De fick också snickra fågelholkar under Skogsstyrelsens överseende, testa geocaching i Friluftsfrämjandets regi, håva vattenkryp med stöd av Länsstyrelsen och lära sig om vattensäkerhet av brandmän vid Sörmlandskustens räddningstjänst. Att skåda fåglar är spännande, särskilt under guidning av Fågelföreningen Tärnan och att fiska en dag som denna är förstås perfekt, vilket Sportfiskarna kunde illustrera. Naturskolan berättade om växterna vid ån och så var Sörmlands museum där och visade slöjd och berättade om arkeologi. Det bjöds också upp till naturlek av Nyköpings kommun. Vill du veta hur arrangemanget har gått till tidigare år, se nyheter i menyn.

Läs mer om arrangemanget.