Uppmärksamhetsvecka mot dopning

10 oktober 2016

Den 10-16 oktober är det uppmärksamhetsvecka mot dopning i Sverige. Den återkommer varje år och syftar till att uppmärksamma dopningsfrågan och det förebyggande arbetet. Gym-anläggningarna i Nyköping gör under veckan olika informationsinsatser.

I Nyköping finns ett samverkansarbete mellan gym, polis, Sörmlandsidrotten, Länsstyrelsen och kommunen när det gäller att förebygga dopning.

Sedan 2014 finns det lokala nätverket PRODIS - Prevention mot dopning i Sverige – i Nyköping. Alla träningsanläggningar i Nyköping och två av Oxelösunds gym är anslutna dit.

100% ren hårdträning

Nätverket arbetar efter en nationell modell som heter 100% ren hårdträning. Den syftar till att minska användningen av och tillgång till Anabola androgena steroider (AAS) och andra dopningspreparat på träningsanläggningarna genom förebyggande arbete.

Gymmen informerar

– Under uppmärksamhetsveckan gör anläggningarna i Nyköping olika informationsinsatser för att sprida information om arbetet med 100% ren hårdträning till medlemmar och personal, säger Emelie Nisu preventionssamordnare i Nyköpings kommun.

Personalen kommer att bära T-shirts med 100%-logga. Broschyrer, mössor och nyckelband kommer att delas ut bland medlemmar.

Gymmen tävlar

Gymmen kommer även att tävla mot varandra i en uthållighetsövning. Vinnaren uppmärksammas nästa vecka med priser från Nyköpings kommun.

Mer information

Läs mer om det förebyggande arbetet mot dopning och den hjälp som finns att få

Läs mer om det nationella arbetet med PRODIS