Svårt att hitta boende åt nyanlända

25 oktober 2016

Trots att det byggs mycket i Nyköping är det svårt att ordna bostäder till nyanlända och andra behövande medborgare. En stor andel av de flyktingar som är anvisade till kommunen bor på vandrarhem och hotell i väntan på en lägenhet eller annat boende.

- Det är varken ett optimalt eller ett bra mottagande. Vi arbetar aktivt tillsammans med Kommunfastigheter för att få fram lämpliga bostäder till behövande medborgare och vi prioriterar de med störst behov, till exempel barnfamiljer. Ensamstående får oftast bo på vandrarhem i väntan på ett boende, säger Victor Eriksson Gonzalez, enhetschef på Vuxenenheten, Social omsorg.

Att Migrationsverket nu stänger asylboendet på Tuna motell har inget att göra med kommunens ansvar för att ordna med boende åt nyanlända.
- Kommunen ansvarar för att ordna boende till nyanlända med uppehållstillstånd som blir anvisade till Nyköpings kommun av Migrationsverket eller Arbetsförmedlingen. Migrationsverket stänger Tuna motell för att de anser att de inte behöver platserna längre. Om de som bor där i dag vill vara kvar i Nyköping måste de ordna med boende på egen hand, säger Victor Eriksson Gonzalez.

Privata initiativ välkomnas

Kommunen har startat Öppen dörr, en slags bostadsförmedling för privatpersoner. Vi söker dig som vill hyra ut en bostad med eget kök, badrum och egen ingång. Kontakten mellan dig och den nyanlända sker genom en kontaktperson hos kommunen.
- I denna situation behöver vi alla hjälpas åt, säger Victor Eriksson Gonzalez.

Läs mer om Öppen dörr. Där kan du lämna in en intresseanmälan om du har en bostad att hyra ut.