Strandstuviken får ett öppnare landskap med ökad biologisk mångfald

16 mars 2016

Strandstuviken får nu ett öppnare landskap där djur kan beta och flera arter ska kunna trivas. Arbetet med att restaurera Strandstuvikens naturreservat har inletts i samarbete mellan Länsstyrelsen Södermanland och Nyköpings kommun (som äger marken). Arbetet är en del av det EU-finansierade projektet "Life Coast Benefit".

- Det vi gör är att återskapa gamla kulturmiljöer och skogsbeten i lövrik skog. Nu kommer ek, asp, sälg och skogslind att få mer ljus och rymd så att de kan utvecklas fritt. Många arter är knutna till just gamla lövträd och nu blir Strandstuviken ett "eldorado" för djur- och naturintresserade. Det blir också lättare att ta sig fram, berättar Hans Welff, markförvaltare i Nyköpings kommun, som hoppas att allmänheten har överseende under den tid som arbetena pågår.

Skogsarbetena görs till en början manuellt

Restaureringsarbetet kommer att ske under flera år, för att bland annat låta eken vänja sig vid det ökade ljusinsläppet. Eftersom vissa miljöer är känsliga sker arbetet inledningsvis manuellt, det vill säga med motorsåg och röjsåg. För att forsla ut de fällda träden ur skogen används en liten traktor med vagn, en så kallad skotare. Spåren från restaureringen ska bli så få som möjligt och därför är tidpunkt och tillvägagångssätt väl planerade.

Håll säkerhetsavstånd och kolla skyltar

Allmänhet och ryttare uppmanas att hålla säkerhetsavstånd till maskiner och manuella huggare samt vara uppmärksamma på skyltar i området. Annars kan man röra sig som vanligt under åtgärden.

Läs mer på Länsstyrelsen Södermanlands webbplats.