Sopsaltning ska göra det lättare att cykla vintertid

10 februari 2016

Nyköpings kommun är mitt uppe i att testa ett nytt sätt att halkbekämpa och få bort snön från vägarna. Med sopsaltning är målet att skapa barmarksunderlag på vägarna, även under kallaste vintersäsong, för att göra det lättare att cykla på vintern.

– Under 2016 har vi fått i uppdrag att sopsalta delar av gång- och cykelvägnätet i Nyköping på försök. Jag tror och hoppas på ett bra resultat, säger Johan Rubin, gatuchef i Nyköpings kommun. 

Att sopsalta innebär att snön sopas bort i stället för att plogas bort. Därefter används en mild saltlösning som förhindrar halka. Syftet är att skapa barmarksunderlag på vissa cykelvägar i Nyköping.

Vanligen används den "traditionella metoden" för snöröjning och halkbekämpning på gång- och cykelvägarna i Nyköping. Vid den "traditionella metoden" skrapar man först bort så mycket snö som möjligt och ett lager krossad sten läggs sedan ut för att skapa friktion.

– Problemet med den metoden är att det är svårt att få bort all snö. Den snö som packats ihop när vägarna används direkt efter snöfall blir kvar, och vi måste lägga sanden ovanpå det. Vid nästa omgång nederbörd så får vi skrapa bort den nya snön och sanden så gott det går och lägga ut nytt. Med sopsaltningen så kommer vi vara tvungna att göra lite fler insatser för att hålla rent men vi tror på ett klart bättre resultat, säger Johan Rubin.

Försöket med sopsaltning är igång sedan den 9 februari och kommer att följas av en utvärdering. 

– Vår duktiga personal på gata kommer att göra ett bra jobb, det är jag övertygad om. Samtidigt är det ett nytt arbetssätt och det är bra att vi får chansen att göra det här i projektform på en mindre del av vårt vägnät. Efter det kan resultaten utvärderas för att se om sopsaltning är vägen framåt, säger Johan Rubin.

Sopsaltningskarta