Söker långsiktiga lösningar för Bullersta

27 april 2016

Nyköpings Ridsällskap (NRS) som driver Bullersta har bett Nyköpings kommun om ett bidrag på 400 000 kronor som hjälp i den ekonomiska kris de befinner sig i. Kommunen har gjort en fördjupad undersökning och nu beslutat att inte ge bidraget, men att fortsätta utreda alternativ för hur ridskole-verksamheten ska kunna räddas.

NRS hotas av konkurs och har de senaste åren haft en svår ekonomisk situation. Under de senaste månaderna har situationen blivit värre och kommunen har haft en nära dialog med NRS för att följa utvecklingen. En annan del av problematiken är att NRS styrelse meddelat att de avgår om de får bidraget, men det finns inget förslag på en ny styrelse.

- Jag är väldigt bekymrad över situationen. De senaste månaderna har vi vänt på alla stenar för att undersöka läget och om vi kan hjälpa till. Vi vill självklart att det ska finnas en större ridskola i kommunen. Bullersta är till stor glädje för många och en stolthet. Samtidigt tycker vi att vi har stöttat NRS väldigt mycket och trots det har ekonomin blivit allt sämre under en längre tid. Läget nu är att de riskerar en konkurs även om vi ger bidraget. I så fall försvinner skattepengarna rakt in i konkursen, säger Carina Wallin, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.

Stora bidrag från Nyköpings kommun

NRS får ett stort bidrag från kommunen som de senaste fyra åren totalt legat på 852 000 -1 032 000 kronor per år. Kommunen ägde förut både ridanläggningen och marken men skänkte båda till NRS för en symbolisk summa år 1992 (ridanläggningen) och 2003 (marken).

- Vi ska nu utreda vilka alternativ som kan finnas för hur ridskoleverksamheten ska kunna räddas även om inte NRS som förening kan räddas. Bullersta är väldigt uppskattat, både av vuxna och barn och vi vill verkligen kämpa för den verksamheten. Vi behöver prata med intressenterna och fundera på vad som är bäst att göra beroende på hur situationen utvecklar sig, säger Carina Wallin.

Kontakt för eventuella frågor


Carina Wallin
Ordförande i Kultur- och fritidsnämnden
Nyköpings kommun
Tfn 0155-24 89 83 eller carina.wallin@nykoping.se