Snabbkunskap om Nyköping på rundturen

26 maj 2016

53 inflyttningsintresserade från bland annat Stockholm, Eskilstuna och Dalarö fick en halvdags snabbintroduktion till Nyköping på den årliga rundturen lördag 21 maj 2016.

Busstur genom nya och äldre bostadsområden, Nyköping från havet på skärgårdsbåt, guidning till fots från hamnen till Stora Torget och allmänt prat om Nyköping stod på schemat för rundturen som är en del av Bo i Nyköping-kampanjen.

Syftet är att visa Nyköping för de som är intresserade av att flytta hit. Rundturen arrangeras varje år och inbjudan fanns med i vårens kampanj i Stockholms tunnelbana och som webbreklam på Hemnet.se och Facebook.

Tror på enklare familjeliv i Nyköping

Ida Wate och Niklas Schöning från Stockholm letar efter enkelheten med familj. De uppskattade att få så mycket samlad information om Nyköping under rundturen.

- Vår son ska börja skolan snart och det är dags för nästa steg i livet. Vi uppskattar närheten till allt i Nyköping, inte minst att vår son skulle få nära till skolan. Det blir också ett billigare boende och pengar över till annat. Stockholm finns ju kvar på bekvämt avstånd. Att det är nära till havet lockar också, jag har alltid bott nära vatten, säger Niklas.

Med sig på rundturen hade de vännerna Angelica Patek och Kalle Kiander med familj som har mycket gott att säga om Nyköping.

- Vi flyttade hit från Stockholm för ett och ett halvt år sedan. Eftersom vi misstänkte att Nyköping var en sommarstad bestämde vi oss för att provbo under vintern. Men vi trivdes direkt. Jag fick jobb inom två månader och vi beslöt att stanna. Nu bygger vi hus i området Stensborg, säger Angelica.

Flyttar hit i sommar

Ingrid Fagerberg Ottosson och Torgny Ottosson har bestämt sig, de flyttar från Älvsjö till Nyköping i sommar.

- Stockholm känns för stressigt och vi har pratat länge om att flytta. Plötsligt fick vi napp om att byta lägenhet med en Nyköpingstjej som fått jobb i Stockholm. Vi fick låna hennes lägenhet i centrala Nyköping en helg för att se hur det är - och föll direkt. Stan är liten men det är ändå folk i rörelse. Jag har en son som jobbar här och ser fram emot att kunna ses mer, säger Torgny.

Kaffe, guidning och personliga tips från kommunen

En handfull kommunanställda var med på rundturen och guidade, upplyste om priser på tomter och bostäder, förskoleplatser och lediga jobb i kommunen, serverade kaffe och inte minst – delade med sig av personliga tips på Nyköpings guldkorn. Ragnar Hammar från Arbetsförmedlingen berättade om arbetsmarknaden och tipsade om kontakter för jobb.

- Det är kul att få vara ambassadör för Nyköping. Vi fokuserade på att visa Arnö, Brandholmen, nya högstadieskolan, nybyggena kring Tessinområdet och Östra Villastaden. Vi pratade även om småorterna utanför Nyköping, om lediga tomter på landet och var det finns förskolor utanför Nyköpings stadskärna till exempel, berättar Anna Hedin från Kommunikationsavdelningen.

Tack till medverkande på rundturen

Stort tack till medverkande från Arbetsförmedlingen, Trosa Rederi, Åkerbergs trafik, Taxi Nyköping Oxelösund som bidrog med buss och kommunens medarbetare som var med. Rundturen arrangerades av Nyköpings kommun.