Satsningar på vård i livets slut

28 oktober 2016

Patienter som är i livets slut ska få en så bra och säker vård som möjligt. Därför satsar Nyköpings kommun på att stärka omvårdnadspersonalens kunskaper om vård i livets slut – palliativ vård - och på att starta ett palliativt team.

En bred kompetenssatsning är nödvändig för att alla ska få god vård vid livets slutskede, oavsett ålder, diagnos och bostadsort. Det säger Socialstyrelsens rekommendationer.

Samtal med patienter om vårdens innehåll och riktning i livets slutskede är också en viktig del, i syfte att förebygga oro och missförstånd samt förbättra livskvaliteten hos personer i livets slutskede.

Förbättra och kvalitetssäkra vården

Nyköpings kommun startade i början av året ett projekt för Vård i livets slut, för att uppfylla dessa rekommendationer.

Personalen på äldre- och demensboende samt korttidsboende ska få grundläggande kunskap i basal palliativ omvårdnad och kunskap i hur man bemöter anhöriga på ett professionellt sätt.

– Det övergripande syftet är att förbättra och kvalitetsäkra vården och omsorgen så att de patienter som är i livets slut ska få en så bra och säker vård som möjligt, säger Zenitha Wiberg, projektledare för Vård i livets slut.

Utbildningar för personal

Omvårdnadspersonal, legitimerad personal och enhetschefer/verksamhetschefer på äldre- och demensboende samt korttidsboende får utbildning i palliativ vård, i form av webbutbildningar och föreläsning.

Första föreläsningstillfället var 26 oktober. De andra är 9 och 16 november. Föreläser gör bland annat Madeleine Forsberg geriatriker och ordförande i Palliativa råden i Sörmland.

Palliativt team

Ett palliativt team med bland annat undersköterskor har bildats för att handleda sina kollegor i den palliativa vården. Teamet har fått spetsutbildning i palliativ vård.

I projektet har deltagarna även arbetat med att ta fram och revidera rutiner för att underlätta och vägleda personal i arbetet med palliativ vård.

Mer information

För mer information kontakta projektledare Zenitha Wiberg
Mejl: zenitha.wiberg@nykoping.se
Telefon: 0155-45 76 96