Så arbetar vi för ett tryggt Nyköping

13 juni 2016

Här hittar du information om kommunens och polisens gemensamma arbete för ett tryggt och säkert Nyköping.

Efter oroligheterna i Brandkärr under våren och försommaren har vi fått en del frågor om vårt arbete med säkerhet och trygghet.

I Nyköping finns en bred samverkan som bygger på social närvaro och på en bra dialog som vill skapa relationer. Kommunens räddningstjänst, ungdomsstödjare och socialtjänst har en löpande dialog med polisen och tillsammans hjälps vi åt att både förebygga och hantera oroligheter. 

Lika viktigt som det är att identifiera de som bryter samhällets lagar är det att se till individen, bryta utanförskapet och hjälpa ungdomar att utvecklas. Här hittar du mer information om vad du kan få hjälp med och vad du själv kan göra.  

  • Stöd direkt till dig som är ung
    På sidorna Hjälp till barn och unga finns riktad information till dig som är ung. Här hittar du råd, stöd och telefonnummer som du kan ringa om du behöver hjälp.
  • Ungdomsstödjare
    Ungdomsstödjarna är ett socialt stöd för ungdomar och vuxna i deras närhet. Till dem kan du komma med både stora och små problem. Det kan handla om kärleksbekymmer, tjafs med dina föräldrar, missbruk eller något annat som du, din familj eller dina vänner inte mår bra av. Du kan också höra av dig om du är orolig för någon annan.
  • Fritidsgårdar
    I kommunen finns flera fritidsgårdar som är öppna för ungdomar. Här hittar du adresser och öppettider.
  • Kommunservice Brandkärr
    Kommunservice Brandkärr kan berätta om hur samhället fungerar och hur vi kan hjälpa dig när du kontaktar olika kommunala förvaltningar och andra myndigheter. Deras specialitet är att vägleda och informera och personalen talar svenska, engelska, arabiska, somaliska och spanska.
  • Medborgarlöften
    Medborgarlöfte är en överenskommelse mellan polis och kommun som tas fram i dialog med medborgarna. Löftet ska innehålla åtgärder mot något som medborgarna upplever som ett problem. Nuvarande löfte handlar om att öka tryggheten i krogmiljön på Öster i Nyköping. Nästa års löfte kommer att fokusera på Brandkärr och under våren genomförde kommunen och polisen en gemensam dialog med medborgarna där. Det nya medborgarlöftet kommer att presenteras senare under 2016.
  • Nattvandringar
    Vi kan hjälpa till att arrangera nattvandringar och vi startar även egna vid behov.
  • Grannsamverkan
    Vi och polisen hjälper till att starta grannsamverkan i olika områden och stötta de som redan finns. Du kan starta en grupp för såväl en enskild trappuppgång eller ett villakvarter.
  • Anmäla brott
    Om du känner till eller misstänker brott ska du anmäla det till polisen. På polisens webbplats kan du läsa mer om hur det går till och vilken hjälp du kan få.