Plus 12 miljoner i kommunens bokslut

7 mars 2016

Allt fler människor vill bo och leva i Nyköping. Under 2015 ökade befolkningen med 754 personer och det är rekord sedan Nyköping delades 1992.

-Befolkningsökningen gör att vi måste anstränga oss ännu mer för att skapa förutsättningar för nya bostäder, säger kommunalrådet Urban Granström (S). Varje markanvisning och exploateringsavtal som leder till fler bostäder är viktiga eftersom de ger oss bättre förutsättningar att klara av vår gemensamma välfärd.

Vid årsskiftet hade Nyköping 54 262 invånare och under året färdigställdes 257 nya bostäder.
- När Nyköping nu växer så fort är det viktigt att vi också gör det hållbart, säger kommunalrådet Malin Hagerström (MP). Under 2015 har Nyköping fortsatt att gå före när det gäller grön omställning och har bland annat klarat målen när det gäller servering av ekologisk mat till kommunens matgäster och minskad energiförbrukning i kommunens fastigheter.

Flyktingsituationen under år 2015 gjorde att antalet ensamkommande barn som kom till Nyköpings kommun ökade mycket under hösten. Barnen har behövt stöd via socialtjänst, boende, skola och god man och de verksamheter som jobbar med detta har periodvis varit mycket hårt ansträngda.
- Under året har allmänheten och föreningslivet visat ett imponerande engagemang och ställt upp på många sätt för de ensamkommande barnen, säger kommunalrådet Nicklas Franzén (V). Invånarnas engagemang har varit till stor hjälp i flyktingmottagandet.

Trots det ansträngda läget har kommunens verksamhet och service till invånarna löpt på som planerat.

Nyköpings kommun redovisar ett resultat på plus 12,4 miljoner kronor för 2015 och det är 20,6 miljoner sämre än budgeterat. Skatteintäkterna ökade under året med 104 miljoner kronor och blev totalt 2 297 miljoner.

2015 investerade kommunen för 314 miljoner kronor. De största investeringarna under året har varit Hjortensbergsbadet, kustledningen Sjösa – Ånga, skrivare,datorer och IT-nät, inventarier Nyköpings Arenor, Äldreboendet Myntan, Svalsta förskola och cirkulationsplatsen Västra Tullgatan – Järnvägsgatan.

Några viktiga händelser under 2015:
- Resultaten i årskurs 9 har blivit bättre än förra året
- Föräldralediga och arbetssökande har fått utökad tid i förskolan till 20 timmar per vecka
- Västra viadukten och Östra Storgatan har byggts om
- För första gången har Nyköpings stadstrafik över 1 miljon resande under ett år.
- Campus Nyköping Företag startade för att stödja företagens kompetensförsörjning
- Nyköping rankas på plats tre bland Sveriges landsbygdskommuner

- Turismen till Nyköping har ökat jämfört med 2014
- Fler hushåll har behövt försörjningsstöd och bidragstiderna har blivit längre
- Nyköpings högstadiums organisation har uppmärksammats som en unik satsning på integration.
- Arbetet med att förverkliga Nyköpings resecentrum och Ostlänken har fortsatt under året.
- Nyköpings Arenor har stått som värd för en rad större evenemang bland annat Sveriges första proffsboxningsgala sedan 1968.
- Nyköping har beslutat sig för att bli Sörmlands mathuvudstad.
- Beslut om försöksverksamhet med sextimmars arbetsdag inom vård och omsorg har tagits.

Förslaget till bokslut är nu på väg fram till beslut i kommunfullmäktige efter behandling i kommunstyrelsen 14 mars - se länk till höger.