Planerad provtagning på Myntan

30 juni 2016

I juli kommer Peab att ta borrprover i olika delar av Myntan för att undersöka golvunderlaget och betongen. 

Bakgrunden till detta är den förtvålning som upptäcktes vid ett golvbyte i en lägenhet på trygghetsboendet i maj. Fukt hade reagerat med mattlimmet som i sin tur lösts upp och delvis förångats till inomhusluften. Peab har som en garantiåtgärd bytt ut mattan och bilat upp flytspackel samt limrester i den aktuella lägenheten på trygghetsboendet.

I och med förtvålningen tog Peab luftprover runt om i trygghetsboendet för att undersöka inomhusluften. I proverna hittades förhöjda värden av alkoholerna 1-butanol och 2-etyl-1-hexanol. De här organiska ämnena är flyktiga och kommer från golvunderlaget. De är bra indikatorämnen på att alkalisk nedbrytning av lim och plastmatta har ägt rum men i sig medför de inga hälsoeffekter i de nivåer som uppmätts.

Nya prover kommer att tas med start v.27 och tre veckor framåt, i hela fastigheten Myntan. Borrprover tas från olika djup av betongplattan.

–  Först när vi vet hur utbrett problemet är, kan vi planera hur vi ska gå vidare för att på bästa sätt lösa situationen, säger Johan Persson fastighetschef.

Talespersoner

  • Johan Persson, fastighetschef tfn: 0155-24 83 80
  • Mikael Karlsson, förvaltarchef tfn: 0155-24 89 89