Nytt handlingsprogram för en säkrare och tryggare kommun

15 januari 2016

Skador i kommunens verksamheter ska minska och den enskilde ska bli bättre på att förebygga och ingripa vid olyckor och andra händelser. Det är några av målen i kommunens nya handlingsprogram för en säkrare och tryggare kommun.

Programmet innehåller uppdrag från politikerna i säkerhets- och trygghetsfrågor och är beslutat av Kommunfullmäktige. Handlingsprogrammet är kommunens övergripande styrdokument för alltifrån hur vi organiserar räddningstjänsten till hur vi utbildar medarbetare och elever i säkerhetsfrågor.

Tydliggör den enskildes ansvar

Alla människor har ansvar för att skydda sig själv mot olyckor, ingripa där det är möjligt och att ha en viss beredskap för kriser och allvarliga störningar i samhällsservicen, exempelvis vattenläckor. Det ansvaret har kommunen lyft fram i varje kapitel i de nya handlingsprogrammen. Där kan man läsa både vad den kommunala organisationen gör och vad du som enskild privatperson, medborgare eller medarbetare har för ansvar.

Det här är några av nyheterna i programmet:

  • Kommunen ska utreda möjligheterna att införa konceptet "Förstärkt medmänniska" som innebär att privatpersoner i ett område utbildas för att kunna rycka ut på vissa larm (i första hand på landsbygden dit räddningstjänsten inte kan ta sig lika snabbt).
  • Kommunen ska utreda möjligheterna att ge ett mer aktivt krisstöd till drabbade efter en olycka, till exempel anhöriga till omkomna i trafikolyckor.

Det breda perspektivet

Handlingsprogrammet omfattar kommunens skyldigheter enligt lagen om skydd mot olyckor men också inom krisberedskap och flera andra områden.

Frågorna delas in ett antal kapitel:

  • Skydd mot olyckor
    Om bland annat räddningstjänst, brandskyddsinspektioner med mera.
  • Krisberedskap
    Om hur vi förebygger kriser och hur vi ska agera när krisen är ett faktum.
  • Säkerhetsskydd
    Om bland annat kommunens skydd mot spioneri, sabotage och andra brott som kan hota rikets säkerhet.
  • Kommunens interna säkerhetsarbete
    Om bland annat våra interna säkerhetsutbildningar, säkerhetsronder och försäkringar.
  • Kommunalt brottsförebyggande arbete
    Om vårt samarbete med polisen och hur vi motverkar att människor faller in i brottslighet.
  • Rent, snyggt och tryggt
    Om kommunens arbete med klottersanering, belysning och städning med mera.
  • Trafiksäkerhet
    Om hur vi förebygger trafikolyckor på kommunala vägar

Målen följs upp varje år

Programmet har arbetats fram av en projektgrupp med representanter från Räddning och säkerhet och utsedda kontaktpersoner i andra verksamheter. Förslaget var ute på remiss 1 september - 1 oktober 2015.

Motsvarande program har också beslutats i Trosa, Gnesta och Oxelösunds komuner där Nyköpings kommun sköter bland annat räddningstjänst och viss krishantering.

Målen kommer att följas upp varje år i en särskild rapport till Kommunstyrelsen.

Läs också: Räddningstjänsten förbättrar flera resultat i nationell trygghetsmätning