Mötesplats för samtal om integration och social sammanhållning

27 april 2016

18 – 19 augusti blir Nyköping mötesplatsen för samtal om integration och social sammanhållning.

Landshövding Liselott Hagberg och kommunalrådet Urban Granström pekar ut platsen där Forum Nyköping 2016 kommer att samla samhällsdebattörer och opinionsbildare som ger sin syn på integration och social sammanhållning.

Ett 20-tal aktuella samhällsdebattörer, författare, chefredaktörer, företagare, forskare och opinionsbildare kommer till Stora Torget för att i ett öppet forum ge sin syn på och diskutera viktiga framtidsfrågor.

Moderator är samtalsaktivisten Navid Modiri. Känd för många som artist, sommarpratare och programledare i TV.  Alla är välkomna till det stora publiktältet där talarna står på rad för värna om ett öppet och demokratiskt samhälle där samtalet står i centrum.

Forum Nyköping 2016 bjuder på utställningar och presentationer av de ideella organisationerna Röda Korset, Rädda Barnen, Volontärbyrån, Axfoundation, Fri Tanke förlag med flera. Svenska Kyrkan anordnar språkcafé i mingeltältet för språkvänner och andra samhällsengagerade medborgare. I Speakers Corner kan man dela med sig av sina tankar.

Forum Nyköping 2016 inramas av Flens Världsorkester med musiker från världens alla hörn. Inlägg och paneldebatter dokumenteras och läggs ut på sociala medier.

Nyköpings kommun och Länsstyrelsen i Södermanlands län står bakom arrangemanget.
- Tanken med Forum Nyköping är att förvalta vår roll som en historisk mötesplats, säger kommunalrådet Urban Granström (S). Vi går före och ser fram emot att det blir tradition att mötas i Nyköping för att diskutera viktiga samhällsfrågor.

Han får medhåll av landshövding Liselott Hagberg som gärna ser residensstaden Nyköping som en mötesplats för aktuella framtidsfrågor.
- Integration är en sådan fråga, den berör oss alla och jag ser samtal och diskussion som grunden för att utveckla vårt demokratiska samhälle, säger hon.

Temaområden som tas upp under Forum 2016 i Nyköping 18 – 19 augusti:
Vägen till en mer inkluderande arbetsmarknad – hur ser den ut?
Hur kan vi sänka trösklarna till jobb och företagande?

Integration - vad är det?
Vad menar vi egentligen och vad vill vi åstadkomma?

Välfärden, den liberala demokratin och dess ständiga utmaningar.
Var går gränserna för demokratiska fri- och rättigheter?

Måste det öppna samhället leda till ökad polarisering, fragmentering och intolerans?
Inbegriper vår demokratiska frihet verkligen rätten att ge uttryck för hat och att kränka andra?


Information om Forum Nyköping 2016 hittar du på www.nykoping.se/forum