Militärövning utmed ostkusten 14 – 23 november

7 november 2016

Under perioden 14 – 23 november genomförs en större militärövning utmed ostkusten mellan Södertörn och Karlskrona.

Totalt deltar över 2 000 personer i marin-, flyg- och arméförband i övningen.

Övningen som heter SWENEX är en återkommande nationell övning med fokus på att fortsätta utvecklingen av en integrerad marin insatsstyrka i syfte att öka förmågan att genomföra sjöfartsoperationer.  Marinens övningsverksamhet syftar i grunden till att vidmakthålla och utveckla krigsförbandens förmåga till väpnad strid.

Ett 20-tal större örlogsfartyg som korvetter, minröjningsfartyg, stödfartyg och ubåtar tillsammans med ett stort antal stridsbåtar och bevakningsbåtar deltar i övningen. Utöver fartygen deltar ett tiotal stridsflygplan samt fyra helikoptrar.

Övningen omfattar många olika områden som ska övas, i det ingår bland annat att öva marin ledning, förbandens stridsteknik-, och taktik och samverkan mellan marinen och andra maritima aktörer såsom Kustbevakningen och Sjöfartsverket.

Övningen genomförs längs Ostkusten, även inomskärs, i ett område som sträcker sig från Södertörn i norr till Karlskrona i söder och på Gotland under perioden 14 – 23 november.

Annonsering till allmänheten inför övningen sker i lokaltidningar vid berörda orter. För frågor inför övningen kan kontakt tas med örlogskapten Torbjörn Haraldsson, Sjöstridsskolan 0455-86733, 070-210 55 62.

Under SWENEX 16 kommer frågor och eventuella klagomål att tas omhand av övningsledningen på telefonnummer 08-788 95 50.