Lyckad dialog bakom trafikåtgärder på Öster

2 juni 2016

För att öka trafiksäkerheten på Östra Storgatans gångfartsgata genomförs informationsinsatser, flytt av blomsterurnor, mer samverkan med polisen och en digital hastighetskamera sätts upp.

Nyköpings kommun har fört en dialog med företagare på Öster för att diskutera de trafikproblem som finns där. Det handlar bland annat om att genomfartstrafiken är stor och att både bilister och cyklister kör för fort.

Kommunens förslag var att stänga av Stadsbron för biltrafik. Många butiks- och fastighetsägare uttryckte oro över detta.

Efter dialogen beslutade man att sätta in andra åtgärder för att komma tillrätta med problemen. Fotgängare, cyklister och bilister ska få bättre information om vad ett gångfartsområde innebär. 7 km i timmen är maxhastighet för alla fordon - även cyklar. Gående har alltid företräde. Blomsterurnorna på Stadsbron ska flyttas för att sänka hastigheten.

Samarbetet med polisen ska utökas och en digital hastighetskamera som även gäller cyklister kommer att sättas upp. Under sommaren kommer mätningar att genomföras.

Utvärderingarna får utvisa om åtgärderna varit tillräckliga och hur de påverkat trafiken på Öster. Målet är att skapa en trygg trafik på fotgängarnas villkor och på det sättet skapa ett attraktivt Öster.

I dialogen med fastighetsägarna medverkade gatuchef Magnus Pirholt och näringslivschef Maria Karlsson, Nyköpings kommun.