Lättare att kasta rätt i sommar

5 juli 2016

Nu blir det ännu lättare att kasta soporna rätt när du är ute och badar eller är ute med båten. Möjligheterna till källsortering har nämligen utökats i hamnen och på flera populära badplatser genom ett projekt lett av Nyköpings kommun. 

Projektet har genomförts i samarbete med Oxelösund, också där har källsorteringen utökats på flera platser, och Länsstyrelsen, som har utökat sorteringen i Stendörrens naturreservat.

– Vi hoppas att detta ska göra att nedskräpningen i skärgården och på badplatserna minskar, säger Malin Berglund, miljöingenjör på Nyköpings kommun och initiativtagare till projektet. Vi har en fantastisk skärgård och det är synd att den skräpas ner. Vi vill göra vad vi kan för att underlätta källsorteringen.

I kommunens avfallsplan finns en åtgärd om förbättrade sorteringsmöjligheter. Det ska bidra till att uppfylla två mål i avfallsplanen: att utöka källsorteringen till minst 80 % av alla tidningar och förpackningar och lämna dessa till återvinning, och att år 2016 ska 85 % av hushållen vara nöjda med kommunens insamling av hushållsavfall. 

Det är framförallt glas och metall som fått fler behållare runt om i kommunerna. På vissa platser finns även insamling för engångsgrillar. Går det bra med de nya kärlen kan sorteringen utökas ännu mer och fler kärl ställas ut.

– Det får vi utvärdera efter sommaren, säger Malin.

Tycker du att det är svårt att veta hur du ska sortera dina sopor? Använd den uppdaterade Sorteringsguiden som nu är lättare att använda på webben och smarta telefoner.