Länsstyrelsen Södermanland lyfter Hälsosam förskola som ett gott exempel

15 december 2016

Länsstyrelsen i Södermanland lyfter projektet Hälsosam förskola i Nyköpings kommun som ett gott exempel för att nå miljömålen i länet. De går idag ut med ett pressmeddelande och en informationsfolder om detta.

Under 2014 - 2016 har Nyköpings kommun arbetat med projektet Hälsosam förskola. Syftet är att minska förekomsten av miljögifter i kommunens förskolor.

Projektet var en del i kommunens åtagande i Åtgärdsprogrammet för Södermanlands miljö för att uppnå det nationella miljömålet ”Giftfri miljö”. Uppdraget var att genomföra åtgärder på en förskola men Nyköpings kommun höjde ambitionen och genomförde det på alla kommunala förskolor. Kommunen bjöd även in familjecentralerna med öppna förskolan samt friskolorna att delta i arbetet.

-  Projektet Hälsosam förskola är nu avslutat och vi har tagit fram riktlinjer för förskolorna för att säkerställa att detta goda arbete fortsätter. Barnen tillbringar mycket tid i våra lokaler och därför är det glädjande att se hur vi har ökat kompetensen och gjort konkreta åtgärder för att minska exponeringen av miljögifter, säger Linda Uller, Utbildningschef förskolan.

Barn är särskilt känsliga för påverkan från kemikalier. Kemikalier finns i praktiskt taget allt som omger barn i vardagen – leksaker, möbler, kläder, elektronik och andra produkter. 

Projektet omfattade:

  • Två utbildningstillfällen med temat ”Gifter i barns vardag” genomfördes för förskolechefer, förskolepersonal, förvaltare och politiker.
  • Inventering av samtliga kommunala förskolor utifrån Naturskyddsföreningens material om Operation Giftfri förskola.
  • Att redovisa resultatet av inventeringen. Totalt rensades ca 900 kg oönskat material bort under projektet.
  • Att ta fram en riktlinje för det fortsatta arbetet för en hälsosam förskola.
  • Att teckna ramavtal för pedagogiskt material samt informera inköpsansvariga, förskolechefer och personal om rutiner för inköp.

Kommunstyrelsen avsatte medel till förskolorna för att ersätta det material som hade sållats bort i projektet. Kommunstyrelsen gav också Kommunfastigheter i uppdrag att redovisa en utbytesplan för äldre golv i våra egna förskolor.

-  Arbetet med en Hälsosam förskola ligger helt i linje med vårt uppdrag, där vi ständigt arbetar för en bättre inomhusmiljö. Vi har lagt extra fokus på den nya generationens golv och förstärkt miljökraven på byggmaterial vid ny- och ombyggnationer, säger Sara Heltborg, fastighetsförvaltare Kommunfastigheter.

-  Vi ser gärna att fler arbetar med detta. Ingen köper med avsikt in något giftigt. Det handlar helt enkelt om vissa vardagsprodukter som vi har omkring oss som visat sig innehålla mindre bra ämnen, säger Camilla Hjalmarsson, miljöstrateg i kommunen.

Skolmaterial och lektionsupplägg

Kemikalieinspektionen har i samarbete med andra myndigheter och organisationer varit med och tagit fram skolmaterial och lektionsupplägg för barn mellan förskola till gymnasiet. Bla i samarbete med stiftelsen Håll Sverige Rent, har de tagit fram 13 lektionsupplägg som knyter an till vårt miljömål Giftfri miljö http://www.kemi.se/hitta-direkt/publikationer/skolmaterial