Kortare utskrivningstid genom samverkan

26 september 2016

Patienter ska inte vara på sjukhus längre än vad de behöver utan tryggt kunna lämna slutenvården. Det är grunden i ett nytt lagförslag från riksdagen. En arbetsgrupp – tillsatt av Länsstyrgruppen för Närvård i Sörmland – arbetar för att möta upp det nya lagförslaget. Fem utskrivningsdagar ska bli tre.

Den nuvarande lagen om betalningsansvar – som innebär att en kommun betalar för en patients sjukhusvistelse om kommunen inte kan hitta en boendeform för patienten efter utskrivning – upphävs. Det är regeringens förslag.

I stället ska den ersättas av en ny lag – trygg och effektiv utskrivning från sluten vård. Den innebär att patienter som inte har behov av slutna vårdens resurser så snart som möjligt ska kunna lämna sjukhuset på ett tryggt sätt.

- Även om lagförslaget inte har gått igenom så har arbetsgruppen i Södermanland bestämt att vi ska hitta en form för hur ledtiderna mellan sjukhusvården och vård och omsorg i det egna hemmet eller i särskilt boende kan hållas så korta som möjligt, så att onödig vistelse på sjukhus kan undvikas, där det är möjligt. Patienter ska kunna skrivas ut efter tre dagar i stället för nuvarande fem arbetsdagar, även för psykiatrin ska det bli tre dagar - i dag är det 30 dagar, säger Sakar Mobariz Yakta, samordnare på Social omsorg som ingår i arbetsgruppen.

Överenskommelse i Södermanland

Arbetsgruppens uppdrag är att ta fram en överenskommelse mellan länets kommuner och landstinget om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Därför arrangerades i mitten av september ett seminarium för sjuksköterskor, biståndshandläggare, läkare, fysioterapeuter, arbetsterapeuter och kvalitetssamordnare, från hela Södermanland.

- Drygt 50 personer deltog i seminariet. Genom dem har vi fått förslag och tips som vi kan använda i arbetet med att skriva riktlinjer för hur effektivare utskrivningar ska hanteras. Det är nästa steg i vårt arbete, säger Sakar Mobariz Yakta.

Vinsterna med samarbeten för trygg och effektiv utskrivning är flera:

  • En bättre vård
  • Patientsäkerhetsrisker med att vårdas i slutenvård kan undvikas
  • Minskad problematik med överbeläggning
  • Onödiga samhällskostnader kan undvikas och resurser kan användas mer effektivt
  • Onödiga återinläggningar efter slutenvård kan minska