Kommunstyrelsen 19 september

20 september 2016

Kommunstyrelsen (KS) beslutade bland annat om flytt av Tekniska divisonen, från Lenningsväg till Arnö, på sitt sammanträde måndag 19 september. Förslaget går nu vidare för slutgiltigt beslut i kommunfullmäktige (KF) 11 oktober.

Tekniska divisionen får i uppdrag att köpa Schneider Electrics fastighet på Arnö och flytta verksamheten dit. Förslaget innebär att ett enigt KS ger Tekniska divisionen i uppdrag att ta fram ett avtal för köp av fastigheten, som sedan KF kan besluta om i oktober.

Bostäder kan byggas

Tekniska divisionen ligger idag vid Lenningsväg i Nyköping. Flytten till Arnö som beräknas ske våren 2017 innebär att 200-300 bostäder kan byggas i kvarteret framöver. Den röda tegelbyggnaden på Lennings väg 7 där administration och kontor finns idag föreslås säljas eller omvandlas till annat samhällsnyttigt ändamål.

Schneider Electrics fastighet Produkten 1 på Arnö byggdes 1978 och har en tomtarea på nästan 100 000 kvadratmeter. I början användes fastigheten av Thorsman AB som sedan gick upp i Schneider Electric AB. Fastigheten värderas till 52,5 miljoner kronor.

Urval av förslag som godkändes i KS och går vidare till beslut i KF

 

  • Bostadsförsörjningsstrategi: lutsatsen blir att det under perioden 2017-2021 behöver byggas nya bostäder i blandade upplåtelseformer och storlekar. Den stora ökningen av antalet äldre innebär att en särskild satsning behöver göras på seniorbostäder, trygghetsbostäder och äldreboenden. Fler väntas välja att bo mindre än idag.
  • Budget 2017 och flerårsplan 2018-2019: Förslaget till budget antogs. Budget 2017 för Nyköpings kommun innehåller mer pengar till skola och omsorg och en fortsatt satsning på arbete och bostäder. Ersättningen till både privata och kommunala hemtjänstutförare höjs. Höjningen är den högsta sedan fritt val i hemtjänsten infördes 2009.
  • Utredning idrottanläggningar Nyköpings kommun: En utredning om framtida behov av idrottsanläggningar i Nyköpings kommun presenterades av utredare från Samhällsbyggnad. Samhällsbyggnad får i nytt uppdrag att utreda vidare och ta fram en investeringsplan inklusive kostnader för utveckling av befintliga anläggningar och byggande av nya.
  • Ansvar för flygplatsräddningschef vid Skavsta: Sörmlandskustens räddningstjänst tar över uppdraget räddningschef vid Skavsta flygplats från flygplatsen. Flygplatsen ansvarar även i framtiden för sin egen räddningstjänst men ersätter Nyköpings kommun ekonomiskt för att hålla med funktionen flygplatsräddningschef.