Integration och arbete mål för nyanlända

21 april 2016

Nyköpings kommun satsar 300 000 kronor på Starta eget-kurser på lättare svenska för nyanlända med uppehållstillstånd.

Målet är att underlätta integrationen och ge dem verktygen att starta företag i Sverige.

En av kommunens samarbetsaktörer NyföretagarCentrum håller i utbildningarna. Konceptet är beprövat och anpassat till dem som är nya i Sverige och ger även kunskaper om svensk företagskultur och det svenska samhället.

Där utbildningen genomförts visar det att en större andel av deltagarna startar företag. Den första kursen börjar veckan innan midsommar.

- Det här är en välkommen och viktig integrationssatsning, säger näringslivschef Maria Karlsson Den vänder sig till en företagsam målgrupp som vi givetvis måste värna om.

Utbildningarna kommer att ge deltagarna goda förutsättningar att planera sina affärsverksamheter och ge en bra orientering om det svenska samhället. - Det ligger helt i linje med vår långsiktiga satsning på nyföretagande och resultatet ska bli spännande att följa, fortsätter Maria Karlsson.

Birgit Båvner verksamhetsledare på NygöretagarCentrum har under hösten fått många förfrågningar från nyanlända som varit i Sverige en tid och vill starta företag.

- Många av dem har varit företagare i sina hemländer, exempelvis i Syrien, berättar hon. Nu får vi en möjlighet att ge dem kunskaper, dela med oss av vårt nätverk och stimulera dem att förverkliga sina idéer här i Sverige.