Gruvor och Malen får bidrag

12 april 2016

Gruvnäringens betydelse i Hållet-Stenbro och arbetet med att få tillbaka den mytomspunna fisken Malen till Nyköpingsån får bidrag från Länsstyrelsen.

Den lokala naturvårdssatsningen (LONA) betalas ut av Länsstyrelsen Södermanland. I år är det förslaget att lyfta fram gruvnäringens betydelse för Nyköping inom Naturreservatet Hållet-Stenbro-Marieberg och projektet "Malen-Sörmlands jätte" som får bidrag. 

– Visst är det spännande att en av dåtidens mest betydelsefulla silvergruvor ligger mitt i centrala Nyköping, säger Per Skyllberg, kommunekolog i Nyköping som också menar att det vore en enorm framgång för Malens framtida överlevnad i Sverige om Sportfiskarnas projekt lyckas.

Ny "gruvstig" ska locka fler

I gruvprojektet ska en ny "gruvstig" stärka naturreservatets kvaliteter som gör att fler och nya personer kan upptäcka naturen och kulturen som finns så nära inpå knuten här i Nyköping. Projektet sker i samarbete mellan flera lokala föreningar: Södra Sörmlands industrihistoriska förening, Nyköpings hembygdsförening, Nyköpings frisksportarklubb och Nyköping- Oxelösunds släktforskare.

Nyköpingsån hoppas bli ny boplats för Malen

Malen finns idag bara i Båven och i två åar i södra Sverige och nu ska den förhoppningsvis kunna trivas även i Nyköpingsån i framtiden. Projektet, som drivs av föreningen Sportfiskarna, ansluter bra med arbetet att ta fram en åtgärdsplan för Nyköpingsån. Ett arbete som drivs av kommunen och Nyköpings vattenkraft AB.

Om LONA-bidrag

Den lokala naturvårdssatsningen, LONA, ger både kommuner och lokala aktörer möjlighet att söka bidrag med upp till 50 procent av kostnaden för naturvårdsåtgärder och insatser för friluftslivet. Viktiga ledord för satsningarna är tätortsnära natur, friluftsliv, folkhälsa, natur och kultur samt integration. Projekten ska förankras hos kommunerna även om initiativet och genomförandet kan komma från lokala aktörer som föreningar, organisationer eller skolor.