Gemensam uppvaktning för Skavsta flygplats

19 januari 2016

Idag, tisdag, uppvaktar landshövdingen tillsammans med Nyköpings kommunledning och ledningen för Stockholm Skavsta flygplats, regeringens utredare för flygtrafiken i Storstockholm.

Med uppvaktningen vill de visa potentialen för Stockholm Skavsta flygplats och hur den kan spela en viktig roll i framtida infrastruktur och planering av flygplatser i Storstockholm.

– Stockholm Skavsta har utmärkta möjligheter att  betjäna ett stort geografiskt område och är en viktig del av Storstockholmsregionen. Vi ser att det finns bra förutsättningar för Stockholm Skavsta att vara en del av lösningen för det framtida behovet av flygtransporter till och från Storstockholmsregionen, säger Liselott Hagberg, landshövding.

– Det är viktigt att föra fram vilken tillgång Stockholm Skavsta flygplats är såväl nationellt som regionalt, säger Urban Granström (S), kommunstyrelsens ordförande i Nyköpings kommun. Den är en del av en lösning på Storstockholms infrastrukturproblem och har en betydande kapacitet som inte ska underskattas, en port till södra Stockholm.

Styrkor som delegationen kommer att lyfta fram är bland annat Ostlänkens planerade anslutning till flygplatsen och att det finns ett  gällande miljötillstånd  för 6 miljoner årspassagerare. De menar också att Skavsta kan avlasta väginfrastrukturen mellan Stockholm och Arlanda.

Vid flygplatsen möts flyg, järnväg och motorväg.  Andra nyttor är att en övervägande del av de Europeiska destinationerna har närmare till Stockholm Skavsta flygplats vilket skapar lägre kostnader för flygbolagen. Läget skulle minska miljöbelastningen från flyget genom kortare och effektivare flygningar samt avlasta väginfrastrukturen mellan Stockholm och Arlanda.

Mötet äger rum kl 10 -12 i Stockholm.

Fakta Stockholm Skavsta flygplats

Stockholm Skavsta flygplats är Sveriges största privatägda flygplats och har haft en kraftig tillväxt sedan 2003. Räknat i antal passagerare är flygplatsen en av de större i Sverige. Under 2015  öppnade 6 nya direktdestinationer vilket ledde till en ökning med 9,3%  för 2015 och totalt  1 795 874 passagerare.

Detta gör att det i dagsläget finns 40 direktdestinationer från Stockholm Skavsta  till och från 18 länder i Europa.